Astronomski centar Rijeka priprema bogat i zanimljiv program povodom Svjetskog tjedna Svemira (World Space Week)

Ove će godine Astronomski centar Rijeka po prvi puta obilježiti Svjetski tjedan Svemira (World Space Week), i to od 4. do 10. listopada 2011. godine. Tema Svjetskog tjedna Svemira 2011. je „50 godina od prvog čovjekovog leta u svemir“. U sklopu manifestacije i njene teme vodilje, Astronomski centar Rijeka pripremio je prigodan program.

Astronomski centar Rijeka priprema bogat i zanimljiv program povodom Svjetskog tjedna Svemira (World Space Week)

Ove će godine Astronomski centar Rijeka po prvi puta obilježiti Svjetski tjedan Svemira (World Space Week), i to od 4. do 10. listopada 2011. godine. Tema Svjetskog tjedna Svemira 2011. je „50 godina od prvog čovjekovog leta u svemir“.

U sklopu manifestacije i njene teme vodilje, Astronomski centar Rijeka pripremio je prigodan program:

a) Od Zemlje do Svemira – nova live prezentacija (show) u digitalnom planetariju koja je na programu 4., 5. i 6. listopada 2011. godine (utorak, srijeda, četvrtak) s početkom u 21 sat.
Tema nove prezentacije predstavit će prva razmišljanja o osvajanju Svemira, raketama, lansiranju prvog Sputnika 1, svemirskim postajama sa ljudskom posadom u orbiti oko Zemlje, svemirskim teleskopima kao i svemirskim letjelicama koje istražuju Sunčev sustav. Također, predstavit će se razvoj astronautike od njenih početaka, gdje smo danas te koje nas misije očekuju u budućnosti.
Cijena ulaznice: 10 kuna (djeca, studenti, umirovljenici), 20 kuna (odrasli).

b) Neki novi putnici – predavanje Maketarskog kluba Zeppelin Rijeka, u Velikoj Sali 4., 5., 6. i 7. listopada 2011. godine s početkom u 19 sati. Maketari će nam u kratkom predavanju predstaviti novosti o svemirskim agencijama i zemljama koje su se sve uputile prema našem svodu te kako su te novine donijele nove izazove u maketarskom svijetu. Ulaz je besplatan.

c) Povodom obilježavanja Svjetskog tjedna Svemira koji ove godine obilježava 50 godina Gagarinova puta u Svemir, u srijedu, 5. listopada 2011. godine, s početkom u 18 sati održat će se otvaranje izložbe pod nazivom Jurij Gagarin koja će dobročinstvom Veleposlanstava Ruske Federacijeu Republici Hrvatskoj i Ruskog doma Rijeka biti izložena u nekoliko prostorija Astronomskog centra Rijeka sve do 5. studenog 2011. godine. Izložba se sastoji od 30-ak fotografija koje prikazuju Jurija Gagarina prije i poslije njegovog povijesnog leta, njegove roditelje i obitelj, njegove kolege astronaute, svemirski brod i raketu koja ga je ponijela u svemir. Fotografije su vlasništvo Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu. Ulaz je besplatan.

d) Od 4. listopada 2011. godine u stalnoj će postavi, a u sklopu Svjetskog tjedna Svemira, Astronomskog centra Rijeka biti i makete Soyuz TM-13 (ruska svemirska letjelica za put u Svemir) i Space Shutle Atlantis (posljednji space shutle koje je lansiran u Svemir od strane SAD i to 2011. godine) koje su izradili članovi Maketarskog kluba Zeppelin Rijeka.

Redovni program Astronomskog centra Rijeka prikazuje se redovno od utorka do subote (s time da je 8. listopada Centar zatvoren zbog blagdana), s početkom u 19,30 sati kada je na programu film Dotaknuti rub Svemira. Petkom u 21 sat na programu je live prezentacija Vodič noćnim nebom – jesen, a subotom program zvjezdarnice također u 21 sat.
Više o Svjetskom tjednu Svemira: obilježava se diljem svijeta svake godine od 4. do 10. listopada, jer ovaj period predstavlja raspon datuma od godišnjice lansiranja prvog umjetnog satelita do usvajanja do načela o miroljubivom istraživanju i korištenju Svemira.

Prvi umjetni satelit lansiran je u Zemljinu orbitu 4. listopada 1957. godine. Bio je veličine košarkaške lopte, težine manje od 100 kilograma, zvao se Sputnik i za samo 98 minuta je okružio Zemlju. Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila je 10. listopada 1967. godine Ugovor o načelima miroljubivog istraživanja i korištenja svemira za boljitak ljudskog života. Cilj Svjetskog tjedna Svemira je slaviti doprinos kojim znanost o Svemiru i tehnologija utječu na poboljšanje životnih uvjeta.

Astronomski centar Rijeka poziva Vas da se pridružite i pomognete obilježiti Svjetski tjedan Svemira kroz bogat i raznovrsan program koji je pripremljen za posjetitelje.

Kontakti:

Astronomski centar Rijeka, Sveti križ 33, 51 000 Rijeka, Hrvatska
t. +385 51 455 700, f. +385 51 455 701

astronomski-centar-rijeka@rijekasport.hr;

www.astronomski-centar-rijeka.hr;
www.planetarij.com;
FB Astronomski centar Rijeka