Dodijeljene Nagrade i priznanja Zajednice tehničke kulture Rijeka za 2010. godinu

Otvorenjem izložbe "Od vijaka do junaka" i dodjelom Nagrada i priznanja Zajednice tehničke kulture Rijeka, u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, u srijedu, 15. prosinca završeni su Dani tehničke kulture 2010. godine.

Dodijeljene Nagrade i priznanja Zajednice tehničke kulture Rijeka za 2010. godinu

Otvorenjem izložbe “Od vijaka do junaka” i dodjelom Nagrada i priznanja Zajednice tehničke kulture Rijeka, u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, u srijedu, 15. prosinca završeni su Dani tehničke kulture 2010. godine.

Uz mnogobrojne predstavnike udruga tehničke kulture grada Rijeke, svečanost je održana u nazočnosti gospodina Miroslava Matešića, zamjenika gradonačelnika grada Rijeke, prof. Veljka Karabaića, pročelnika Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke, prof.dr.sc. Ante Markotića, predsjednika Hrvatske zajednice tehničke kulture, gospođe Marije Dujmović, glavne tajnice Hrvatske zajednice tehničke kulture, dr. Oresta Jarha, direktora Tehniškog muzeja Slovenije sa suradnicom gospođom Irenom Marušič, gospodina Mirka Vaupotiča, glavnog tajnika Zveze za tehnično kulturo Slovenije sa suradnicom gospođom Mijom Kordež, te gospodina Maria Kuzele, dopredsjednika Zagrebačke zajednice tehničke kulture.
Prof.dr.sc. Ante Markotić nazočnima se obratio riječima “Ponosan sam na cijelu hrvatsku tehničku kulturu o kojoj se malo zna”,  dok je Zajednicu tehničke kulture Rijeka nazvao jednom od stožernih i najjačih zajednica tehničke kulture u Hrvatskoj.

Maketa “Spasilac obale”, službena Nagrada Zajednice tehničke kulture Rijeka za životno djelo, ovom je prigodom po prvi put dodijeljena gospodinu Dragutinu Babiću, a Nagradu je uručio g. Matešić, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke. Procjenjuje se da je gospodin Babić u 52 godine rada napravio oko četiri stotine inovacija, od čega je patentirao njih 29. Zadnjih petnaestak godina g. Babić i njegova tvrtka Euromodul pomažu projekte tehničke kulture, a značajno su pomogli i edukaciju mladih.

Predsjednik ZTK Rijeka, prof. Ivan Tićak Godišnje nagrade uručio je Vedranu Adamecu iz Akademsko astronomskog društva Rijeka za doprinos popularizaciji i promidžbi znanosti i tehnike; Aleksandru Tomuliću iz Foto kluba Rijeka za izuzetan doprinos državnoj i međunarodnoj promidžbi tehničke kulture; Sanji Gigović iz Kluba podvodnih aktivnosti “3. maj” i Mihajlu Skandoviću iz Športsko ribolovnog društva Luben za izuzetne rezultate ostvarene u tehničko-sportskim područjima tehničke kulture u 2010., te Ružici Kamenjašević za izuzetan doprinos u razvoju i unaprjeđivanju tehničkog odgoja i obrazovanja mladih.

Priznanja Zajednice tehničke kulture Rijeka dodjeljena su Karmen Škaron iz Foto kluba Color za postignute rezultate na povećanju broja članova, te Božidaru Turku iz Športsko ribolovnog kluba “Rječina” i Mladenu Kvočki iz Foto kluba Color za postignute rezultate u radu i širenju tehničke kulture.

Nagrada za novinare ove je godine pripala novinaru Novog lista, Andreju Petraku za praćenje rada i djelatnosti Zajednice tehničke kulture Rijeka i njenih članica, dok je Auto kući “Ark Mihelić” d.o.o., dodijeljena zahvalnica za doprinos u provedbi programa tehničke kulture grada Rijeke.

Uz čestitke ovogodišnjim laureatima, predsjednik Zajednice tehničke kulture Rijeka zaželio je svima sretne predstojeće blagdane i uspješnu Novu 2011. godinu.