Dodijeljene nagrade i priznanja Zajednice tehničke kulture Rijeka za 2016. godinu

U četvrtak, 26. siječnja 2017.g. s početkom u 18,30 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, održana je svečana podjela Nagrada i priznanja Zajednice tehničke kulture Rijeka. Nagrade i priznanja dodjeljuju se zaslužnim pojedincima, udrugama članicama, te ostalim pravnim osobama koje su tijekom godine dale doprinos provedbi programa tehničke kulture grada Rijeke.

Dodijeljene nagrade i priznanja Zajednice tehničke kulture Rijeka za 2016. godinuU četvrtak, 26. siječnja 2017.g. s početkom u 18,30 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, održana je svečana podjela Nagrada i priznanja Zajednice tehničke kulture Rijeka. Nagrade i priznanja dodjeljuju se zaslužnim pojedincima, udrugama članicama, te ostalim pravnim osobama koje su tijekom godine dale doprinos provedbi programa tehničke kulture grada Rijeke.

Za 2016. godinu dobitnici Nagrada i priznanja su:

POSEBNO PRIZNANJE – dodjeljuje se u obliku skulpture «Spasilac obale»
Darko Roglić rođen je 1948. godine u Rijeci gdje je završio gimnaziju i diplomirao na Strojarskom fakultetu 1973.g. Radni vijek proveo je u INI rafineriji nafte Rijeka, Dini Petrokemiji i tvrtki SGS Adriatica Rijeka. U mirovini je od 2002. godine. Dugi niz godina aktivan je u području inventivne djelatnosti, kroz poticanje inventivnog rada i priprema prezetancija inovacija, osnivač je Udruge inovatora Eureka 1992.g. i Saveza inovatora Primorsko-goranske županije (1996.) čiji je predsjednik, te ubrzo usmjerava Savez stvaralaštvu mladih, a sudjeluje i u izradi programa sufinanciranja inovatora Primorsko-goranske županije. Intenzivno je radio na stvaranju uvjeta za izdavanje prvog IN glasnika inovatora (1994.), te pokrenuo izdavanje e-glasila P@TENT, prvog takvog glasila u Republici Hrvatskoj. Hrvatski savez inovatora vodi najprije kao član Izvršnog odbora, a zatim i kao predsjednik od 2012.g. Aktivno vodi nastupe inovatora na međunarodnim izložbama Eureka u Belgiji i IMPEX u SAD, te sudjeluje u radu Odbora za inventivni rad pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Suradnja sa Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo 2001.g. rezultirala je pokretanjem projekta inovacijakog centra sa sjedištem u Rijeci na adresi Verdieva 11, a važno je napomenuti i međunarodnu suradnju sa nacionalnom organizacijom za inventivni rad Slovenije (1996.).
Kruna dugogodišnje suradnje između riječke Zajednice i Saveza inovatora Primorsko goranske županije čiji je predsjednik gospodin Roglić seže još iz 2006.g. kada je u Rijeci od 15. do 18. studenog u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održan 31. hrvatski salon inovacija INOVA s međunarodnim sudjelovanjem, u organizaciji Hrvatskog saveza inovatora i suorganizaciji riječke Zajednice i Saveza inovatora PGŽ. Medijska popraćenost izdigla je ovu manifestaciju kao Događaj godine u tehničkoj kulturi Republike Hrvatske, te 2006.g.
Gospodin Roglić osigurao je preduvjete organizaciji programa s mladima kao što je “Moje sutra”, “Radionica za dizajn proizvoda”, “Ljetna škola elektronike”, izložba mladi@inovacije, sve kroz nastavak suradnje sa riječkom Zajednicom. Aktivnost g. Roglića ostavila je neizbrisiv trag u praćenju stvaralaštva mladih inovatora, odličnoj suradnji s mentorima, te suradnji s riječkim srednjim strukovnim školama.

GODIŠNJE NAGRADE ZTK RIJEKA
Robert Lesjak, član IN kluba inovatora Rijeke
Koraljko Pasarić, član Kino video kluba Liburnija film
Zvonimir Šoštarić, član Radio kluba Kvarner Rijeka
Božidar Budiselić, član Autokluba Ri autosport
Dario Ćućić, član Karting kluba Rijeka
Tomislav Lilić, član Radio kluba slijepih Galeb
Vladimir Golub, član Udruge brodomaketara Liburno

PRIZNANJA ZA POSTIGNUTE REZULTATE NA POVEĆANJU BROJA ČLANOVA
Radio klubu “Kvarner” Rijeka

PRIZNANJA ZA POSTIGNUTE REZULTATE U RADU
Renato Dujmović, član Autokluba Ri autosport

JUBILARNA NAGRADA
Autoklub Rijeka povodom obilježavanja 70. obljetnice postojanja i rada
Maketarski klub Zeppelin povodom obilježavanja 10. obljetnice postojanja i rada

NAGRADA ZA NOVINARA
Andrej Patrak, novinar Novog lista za aktivno praćenje događanja u organizaciji ZTK Rijeka i članica