Dodjeljene Nagrade i priznanja Zajednice tehničke kulture Rijeka za 2011. godinu

Otvorenjem izložbe "Leteći čovjek, Stanko Bloudek" i dodjelom Nagrada i priznanja Zajednice tehničke kulture Rijeka, u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, u četvrtak, 15. prosinca završeni su Dani tehničke kulture 2011. godine.

Dodjeljene Nagrade i priznanja Zajednice tehničke kulture Rijeka za 2011. godinu

Otvorenjem izložbe “Leteći čovjek, Stanko Bloudek” i dodjelom Nagrada i priznanja Zajednice tehničke kulture Rijeka, u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, u četvrtak, 15. prosinca završeni su Dani tehničke kulture 2011. godine.

Podjeli Nagrada i priznanja Zajednice prethodilo je otvaranje izložbe Leteći čovjek, Stanko Bloudek koju postavlja Tehniški muzej Slovenije u organizaciji Zajednice tehničke kulture Rijeka u atriju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Izložba prikazuje životni put čovjeka priznatog u svjetskim razmjerima kao pionira zrakoplovstva, dizajnera, izumitelja, svestranog sportaša i graditelja skijaških skakaonica u zemlji i inozemstvu, između ostaloga i skakaonice na Planici.

Izložba je prateći sadržaj svečane 16. podjele Nagrada i priznanja Zajednice tehničke kulture Rijeka, a plod je suradnje Tehničkog muzeja Slovenije, Zajednice tehničke kulture Rijeka i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

Nakon otvaranja izložbe, u 18,30 sati slijedila je svečana dodjela Nagrada i priznanja Zajednice tehničke kulture Rijeka u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.
Uz mnogobrojne predstavnike udruga tehničke kulture grada Rijeke, svečanost je održana u nazočnosti mr.sc. Vojka Obersnela, gradonačelnika grada Rijeke, prof. Veljka Karabaića, pročelnika Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke, prof.dr.sc. Ante Markotića, predsjednika Hrvatske zajednice tehničke kulture, predsjednika Zajednice tehničke kulture Rijeka, g. Mladena Perana i dr. Oresta Jarha, direktora Tehniškog muzeja Slovenije sa suradnicom gospođom Irenom Marušič. Prof.dr.sc. Ante Markotić, uz čestitke ovogodišnjim laureatima, obratio se nazočnima istaknuvši pri tom Zajednicu tehničke kulture Rijeka kao jednu od najjačih zajednica tehničke kulture u Hrvatskoj.

Ove godine nije bilo prijedloga Nagrade za životno djelo koja se uz novčanu nagradu, dodjeljuje i u obliku makete “Spasilac obale”. Model Spasioca obale izrađen je prema izumu Ivana Luppisa u CTK-Tehničkom centru mladih koji djeluje pri Zajednici tehničke kulture Rijeka. Prvi model Spasilaca obale u CTK-TCM izrađen je još početkom 2009. godine i bio je prvi model izuma Ivana Luppisa kojeg je javnost mogla vidjeti u Republici Hrvatskoj. Spasioc obale je u to vrijeme, 1864. godine, trebao biti novo mornaričko oružje kojim bi na daljinu moglo djelovati na neprijateljske brodove. Na osnovi Luppisove ideje, Robert Whitehead razvija potpuno nov proizvod i naziva ga torpedo. Razvoj novog originalnog prototipa torpeda traje oko dvije godine tako da su prvi pokusi s torpedom provedeni 20. prosinca 1866. godine. Prema nekim izvorima, u riječkoj tvornici torpeda od 1866. godine do kolovoza 1943. godine proizvedeno su 20.323 torpeda, 1053 lansirne cijevi i 1368 visokotlačnih kompresora. Proizvodnja torpeda u riječkoj tvornici prestala je 1966. godine.

S obzirom da iz opravdanih razloga maketa “Spasilac obale” nije uručena g. Ivanu Vrsaloviću, dobitniku Nagrade za životno djelo 2009.g., to je učinjeno na ovoj svečanosti.

Predsjednik ZTK Rijeka, g. Mladen Peran uručio je Godišnje nagrade: Miši Rukavini iz Oldtimer kluba Rijeka, Anici Švajcer Rendić iz Udruge informacije za ekologiju Ineco, Alenu Ožboltu iz Akademsko astronomskog društva Rijeka, Ines Milčić iz Saveza riječkih inovatora, te Elektroindustrijskoj i obrtničkoj školi Rijeka, a nagradu je preuzeo ravnatelj, g. Darko Bašić.

Priznanja Zajednice tehničke kulture Rijeka dodijeljena su: Tanji Ljubojević i Marijani Mavić iz Fotokluba Rijeka za postignute rezultate na povećanju broja članova i razvijanje volonterskog rada; Matildi Rudec i Darku Moharu iz Foto kluba Color, te Oldtimer klubu Rijeka za postignute rezultate u radu i širenju tehničke kulture.

Nagrada na novinare ovog je puta otišla u ruke Andreja Petraka iz Novog lista koji je tijekom ove godine pratio aktivnosti modelarske radionice CTK-Tehničkog centra mladih, Aeromiting, Dane tehničke kulture u osnovnim školama grada Rijeke, Nacionalnu izložbu mladih inovatora i tehničkog stvaralaštva mladih u Kastvu i mnoge druge programe tehničke kulture grada Rijeke.

U ime nagrađenih laureata, riječima “Nagrade su svakako priznanje za učinjeno, no i velike obveza da nastavimo sa aktivnostima”, zahvalila se Ines Milčić i zaželila svima sretne predstojeće blagdane i uspješnu Novu 2012. godinu.