Fotoklub Rijeka najavljuje izložbu KRIPTOFOTOGRAFIJA Ante Verzottija

Pozivamo vas na otvorenje izložbe KRIPTOFOTOGRAFIJA Ante Verzottija u ponedjeljak 10. rujna u 20 sati, Galerija Principij, Rijeka, Pod voltun 4

Veselimo se Vašem dolasku.

Izložba KRIPTOFOTOGRAFIJA Ante Verzotti

 

 

Ante Verzotti izlaže seriju Kriptofotografija koje nastaju od doba njegovog studija. Kriptofotografije, ili kolaži koji su rebusi fotografija odmiču se od klasične fotografske slike kako bi ispitale utjecaje drugih medija suvremene umjetnosti u odnosu na fotografiju. Radi se prvenstveno o filmskoj montaži, eksploataciji fotografija u Popartističkom takozvanom Warholovom sustavu slika, pa i eliminaciji vizualnoga u suprematističkim kompozicijama, koje su također koristile fotografiju. No, za razliku od svih prethodno navedenih degažiranih radova, Verzotti, koji ima čvrstu fotografsku podlogu, kolaže usmjerava prije u kronologije povijesnih fotomontaža, koje su uglavnom služile kao ciničko sredst vo komentiranja, i to napose u dob a cenzure. Pod udarom kritike, a kroz zagonetke fotografskih rebusa, naći će se mnoge teme suvremenog doba; od raznih brandova do država, no i povijesne teme velikih ideologija.

Ante Verzotti

Ante Verzotti rođen je 1942 . u Splitu. Diplomirao je 1973. filmsko i televizijsko snimanje na Akademiji lijepih umjetnosti FAMU u Pragu.

Fotografijom se bavi od 1958. godine. Do danas je priredio 25 samostalnih i sudjelovao na 90-ak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, na kojima je dobio i zapažene nagrade. Od 1979. do 1996. sustavno je fotografski dokumentirao sve programe i predstave HNK u Splitu i Splitskoga ljeta. Od 1992. stalno je zaposlen u Slobodnoj Dalmaciji kao urednik fotografije i fotoreporter.

Paralelno s fotografijom bavio se i snimanjem filmova. Na Umjetničkoj akademiji UMAS u Splitu predaje od njezina osnutka, 1997. godine, kao izvanredni profesor – Kolegij fotografije i filmskog i TV snimanja.

Hrvatski fotosavez mu je 2009. dodijelio najviše počasno autorsko zvanje prvog reda: Majstora fotografije (MF-HFS), prvo takvo u Hrvatskoj.

Član je Foto-kluba Split i Kino-kluba Split (od 1957.), Hrvatskog društva filmskih djelatnika – HDFD (od 1975.), ULUPUH-a (od 1980.), HZSU-a (od 1981.) i HND-a (od 1992.).