Informacija o godišnjoj skupštini Radio kluba “Rijeka”

U subotu 28. veljače 2010. godine održana je redovna izborna skupština Radiokluba "Rijeka". Trenutačno klub broji 64 člana od kojih su gotovo svi licencirani operatori, a najveći broj ih ima i osobne kratkovalne i ultrakratkovalne primopredajnike kod kuće. Klub djeluje od 1947. godine i do danas je koz njega prošlo preko 2200 radioamatera od kojih je 95% položilo odgovarajuće ispite kojima stječu pravo rada na vlastitoj amaterskoj radiostanici. Glavne aktivnosti kluba su održavanje tečajeva - operatorskih i konstruktorskih, sudjelovanje u natjecanjima, održavanje veza s drugim radioamaterima u zemlji i u svijetu, konstruktorski rad, održavanje amaterskih repetitora, te sudjelovanje u mreži za opasnost u izvanrednim situacijama.

Informacija o godišnjoj skupštini Radio kluba “Rijeka”

U subotu 28. veljače 2010. godine održana je redovna izborna skupština Radiokluba “Rijeka”. Trenutačno klub broji 64 člana od kojih su gotovo svi licencirani operatori, a najveći broj ih ima i osobne kratkovalne i ultrakratkovalne primopredajnike kod kuće. Klub djeluje od 1947. godine i do danas je koz njega prošlo preko 2200 radioamatera od kojih je 95% položilo odgovarajuće ispite kojima stječu pravo rada na vlastitoj amaterskoj radiostanici. Glavne aktivnosti kluba su održavanje tečajeva – operatorskih i konstruktorskih, sudjelovanje u natjecanjima, održavanje veza s drugim radioamaterima u zemlji i u svijetu, konstruktorski rad, održavanje amaterskih repetitora, te sudjelovanje u mreži za opasnost u izvanrednim situacijama.

U proteklom četverogodišnjem razdoblju 2006. – 2009. u klubu su bila održana prosječno po dva operatorska tečaja godišnje s prosječno deset polaznika po tečaju. Svi polaznici uspješno su položili ispite. Primopredajna sekcija održava oko 10.000 veza godišnje s radioamaterima u zemlji i u svijetu, bilo preko klupske ili preko osobnih radiostanica, pa su operatori na taj način osvojili brojne diplome. Dobro je razvijen i konstruktorski rad u kojemu je najčešći oblik izrada KV i UKV odašiljačnih antena, zatim izrada vlastitih primopredajnih uređaja i drugih konstrukcija koje su redovito opisane u republičkom časopisu “Radio HRS”. Među konstruktorima posebno se ističu Slavko Blašković, Sveto Lalošević, Sandro Laković, Veljko Fike i Božidar Pasarić. Mnoge od tih konstrukcija prikazane su i na redovnim godišnjim izložbama Zajednice tehničke kulture u Filodramatici u Rijeci.

Jedna od tradicionalnih aktivnosti kluba je sudjelovanje u međunarodnom UKV natjecanju “Alpe-Adria” svake godine, u kojemu sudjeluju Italija, Slovenija, Austrija i Hrvatska. Niz godina natjecanje su održavali sa Zavižana na sjevernom Velebitu na visini od 1620 metara i postizali izvanradne rezultate. Nažalost, u kućicu na vrhu udario je grom pa je postala neupotrebljiva. Sada smo u potrazi za novom lokacijom. Presudna je visina lokacije jer o njoj najviše ovise rezultati natjecanja.

Trenutačno je klupski repetitor za 2 metra R0 u kvaru pa klub poduzima mjere da se taj zamijeni boljim uređajem jer je postojeći već teško održavati budući da je već 20 godina u nepekidnom radu, pa su kvarovi sve češći. Repetitor je montiran na Krku kako bi bio u dometu što većeg broja amatera.

Kako se radilo o izbornoj skupštini, izabrani su: za predsjednika Stojan Cerovac, za potpredsjednika Božidar Pasarić i za tajnika Sandro Laković. U ovoj recesijskoj godini klub je uveo izuzetne mjere štednje kako bi godinu mogli završiti bez dugova. Kako klub ima tradiciju od preko 60 godina rada, očekuje se njegov daljnji uspješan rad.