Ivica Nikolac dobitnik Državne nagrade tehničke kulture Faust Vrančić za 2011.g.

Među dobitnicima Državne nagrade tehničke kulture Faust Vrančić za 2011. godinu je i naš Riječanin, član Fotokluba Rijeka profesor hrvatskoga jezika i književnosti, odgovorni urednik web portala Grada Rijeke i predsjednik Hrvatskoga fotosaveza u Zagrebu.

Ivica Nikolac dobitnik Državne nagrade tehničke kulture Faust Vrančić za 2011.g.

Među dobitnicima Državne nagrade tehničke kulture Faust Vrančić za 2011. godinu je i naš Riječanin, član Fotokluba Rijeka profesor hrvatskoga jezika i književnosti, odgovorni urednik web portala Grada Rijeke i predsjednik Hrvatskoga fotosaveza u Zagrebu.

Nikolac se fotografijom se počeo baviti 1974. u Domu mladih u Rijeci gdje je stekao osnovna znanja i počeo vlastiti put, najprije od 1979. u Fotoklubu „Color“ u Rijeci, a potom od 1989. u Fotoklubu „Rijeka“. Održao je desetak samostalnih izložbi u Veloj Luci, Rijeci, Rovinju, Labinu i Trevisu (Italija). Sudjelovao je u više od 50 skupnih izložbi. Značajan dio svoga rada u fotografiji posvetio je obrazovnom radu, održao je više desetaka tečajeva fotografije i predavanja o fotografiji te sudjelovao u fotografskim radionicama.

Dobitnik je više nagrada i priznanja za fotografije i promicanje fotografije među kojima izdvaja pet nagrada na međunarodnim salonima fotografije, prvu nagradu na 10. izložbi dijapozitiva u sklopu Dana jugoslavenske fotografije 1986., Godišnju nagradu Zajednice tehničke kulture Rijeka za poticanje fotografskog stvaralaštva 1997., Godišnju nagradu Hrvatske zajednice tehničke kulture 2007. te onu najveću Državnu nagradu Faust Vrančić za 2011.
Osim fotografije njegovo područje interesa obuhvaća i kazališnu scenu i glazbu. Na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci surađuje već 17 godina, a također dugi niz godina bio je suorganizatorom večeri klapske pjesme „Bašćinski glasi“ u Rijeci. Za doprinos i njegovanje hrvatske glazbene baštine nagrađen je srebrnim štitom grada Omiša i Festivala klapa Omiš.
Nikolac je kao predstavnik Foto kluba Rijeka 2010.g. treći put izabran za predsjednika Hrvatskog fotosaveza u koji još od prvog mandata unosi novi stil rada. Držeći se načela da okosnicu programske djelatnosti Hrvatskog fotosaveza moraju činiti programi namijenjeni mladima zalaže se za stalno inoviranje i osuvremenjivanje i ostalih programa Saveza. Kada je riječ o djelatnosti Saveza i kada se radi o sugestijama fotografskim udrugama u pogledu izložbene djelatnosti, uvijek naročit naglasak stavlja na potrebu nazočnosti struke i angažman stručnjaka u priređivanju i provedbi ove vrste programa.

Nikolac je također fotografijama opremio tri knjige: Ljiljana Črnjar – knjiga: Narodne i školske knjižnice Primorsko-goranske županije: pogled županijske matične službe, dokumentarno-publicističke knjige autora Miroslava Bajzeka,”Riječka proljeća solidarnosti” (Samodoprinosi od 1965. – 1990.) i zbrike poezije Z moj’ga kaštela Vesne Miculinić Prešnjak.

Osobitu pozornost daje provedbi međunarodnih programa i suradnji s FIAP-om – međunarodnom federacijom fotografske umjetnosti. Bio je inicijator izložbe “Hrvatski fotosavez – Mladi i baština” u Galeriji Međunarodne organizacije fotografske umjetnosti FIAP u Parizu u siječnju 2011.

Kao dobar poznavatelj fotografske umjetnosti i s bogatim izlagačkim iskustvom, Nikolac je bio član brojnih žirija te selektor fotografskih izložbi. Izuzetno je aktivan i na međunarodnom planu. Na poziv organizatora bio je član žirija 17. nacionalne izložbe u Muscatu, Oman, Nacionalne izložbe klupskih kolekcija Irske u Dublinu, Međunarodne izložbe fotografija na eksperimentalnu temu i temu žurnalizma na Cipru, te član žirija Svjetskog kupa klubova u organizaciji FIAP-a međunarodne federacije fotografske umjetnosti, održanog 9.-11. prosinca 2011. u Parizu.
Nikolac je bio član žirija prve izložbe fotografija u sklopu fotografske manifestacije PHOTODAYS Rovinj. Predlažući teme radionica i predavanja koje se održavaju u sklopu te manifestacije, kao član Stručnog savjeta također je dao veliki doprinos. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika – Rijeka od 1997.