Izložba “Povijest Astronomije u Gradu Rijeci – Akademsko Astronomsko društvo Rijeka 1974.-2009.” najavljena na konferenciji za medije

Predstavnici Akademsko astronomskog društva Rijeka, Zajednice tehničke kulture Rijeka u nazočnosti Veljka Karabaića – pročelnika Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu, najavili su na konferenciji za medije, održanoj 9. travnja 2009.g. na brodu "Arca Fiumana", izložbu povodom obilježavanja 35. obljetnice Društva koja se odvija u Međunarodnoj godini astronomije. Dinko Brautović – dopredsjednik Akademskog astronomskog društva Rijeka, Vanesa Ujčić, te Ivica Ćiković - članovi Društva, naglasili su da ova izložba prikazuje samo dio aktivnosti koje je tijekom proteklih 35 godina provodilo Akademsko astronomsko društvo Rijeka.

Izložba “Povijest Astronomije u Gradu Rijeci – Akademsko Astronomsko društvo Rijeka 1974.-2009.” najavljena na konferenciji za medije

Predstavnici Akademsko astronomskog društva Rijeka, Zajednice tehničke kulture Rijeka u nazočnosti Veljka Karabaića – pročelnika Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu, najavili su na konferenciji za medije, održanoj 9. travnja 2009.g. na brodu “Arca Fiumana”, izložbu povodom obilježavanja 35. obljetnice Društva koja se odvija u Međunarodnoj godini astronomije.
Dinko Brautović – dopredsjednik Akademskog astronomskog društva Rijeka, Vanesa Ujčić, te Ivica Ćiković – članovi Društva, naglasili su da ova izložba prikazuje samo dio aktivnosti koje je tijekom proteklih 35 godina provodilo Akademsko astronomsko društvo Rijeka.

Prijelomnom godinom označili su 1996. godinu kada je Društvo dobilo vlastiti prostor za rad na Brajdi, a potom 2001. godinu kada je na brdu Sv. Križ u nekadašnjoj vojnoj utvrdi otvorena zvjezdarnica. Do tada je Društvo, uz predavanja, obavljalo promatranje na terenu, te povremeno organiziralo promatranje kometa ili pomrčinu sunca za građane. Od uređenja i otvaranja zvjezdarnice dobiven je veliki prostor za predavanja, a Društvu je omogućen kvalitetan rad, budući da je dostupno za dolazak gradskim javnim prijevozom, a pozicija je takva da nema previše svjetlosnog zagađenja koje bi ometalo noćno promatranje neba.

No prava prekretnica dogodila se upravo u Međunarodnoj godini astronomije 2009. kada je na istoj lokaciji uređen i Planetarij, te otvoren Astronomski centar Rijeka. Članovi udruge naglasili su da su tijekom svih tih godina imali sreću što je njihov rad prepoznat od strane Grada Rijeke i Zajednice tehničke kulture Rijeka.