Najava – 1. Rally maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija 2010.

Podizanjem pusta u malim mjestima kvarnerskog zaleđa počelo je ovogodišnje karnevalsko doba na Liburniji. Oglasila su se zvona i tradicijski običaji ponovo zaokupljaju pažnju svih koji drže do maškara i karnevala. Do početka prave automobilističke sezone ima više od dva mjeseca. Međutim, već niz godina na kvarnerskom području oktanska sezona počinje na neki način – neozbiljno. Naime, u dane maškara i brojnih karnevalskih zbivanja već niz godina odvijalo se i neobično oktansko događanje. Međutim, ove će godine biti dva od kojih prvo - novi projekt kojeg u subotu 23. siječnja organizira Autoklub „RI autosport“ uz pokrovitelje Općinu Viškovo, Grad Kastav, Općinu Matulji i Grad Opatiju.

Najava – 1. Rally maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija 2010.

Podizanjem pusta u malim mjestima kvarnerskog zaleđa počelo je ovogodišnje karnevalsko doba na Liburniji. Oglasila su se zvona i tradicijski običaji ponovo zaokupljaju pažnju svih koji drže do maškara i karnevala. Do početka prave automobilističke sezone ima više od dva mjeseca. Međutim, već niz godina na kvarnerskom području oktanska sezona počinje na neki način – neozbiljno. Naime, u dane maškara i brojnih karnevalskih zbivanja već niz godina odvijalo se i neobično oktansko događanje. Međutim, ove će godine biti dva od kojih prvo – novi projekt kojeg u subotu 23. siječnja organizira Autoklub „RI autosport“ uz pokrovitelje Općinu Viškovo, Grad Kastav, Općinu Matulji i Grad Opatiju.
Supokrovitelji manifestacije su Turistička zajednica Grada Opatije, Turistička zajednica Grada Kastva, Turistička zajednica Općine Viškovo i Turistička zajednica Općine Matulji.

I novo oktansko maškarano ludilo na kotačima „osmišljeno je u istoj kuhinji“. Većina sportskih entuzijasta koji sudjeluju u pripremi ove manifestacije svojevremeno je 1990. godine začelo sličnu, tada u svijetu jedinstvenu manifestaciju, svojevrsnu parodiju na poznati rally, da bi 20 godina kasnije, ove 2010. godine osmislili novi projekt pod novim imenom, na novoj lokaciji i pod okriljem novog organizatora, te uz nove suradnike i pokrovitelje. Na području dvije susjedne općine – Viškovo i Matulji i dva susjedna grada Kastva i Opatije odvijati će se „1. Rally maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija 2010.“. Specifičnost rallya je da su sva sudjelujuća vozila maškarana, kao i njihovi vozači, te brojna pratnja. Prve godine ovog novog projekta očekuje se 50-tak vozila sa više od 200 sudionika, a vozila će biti razvrstana u četiri kategorije: „A“ – osobni automobili ( tri klase do 1000, do 1400 i više od 1400 ccm), „PvO“ – povijesna vozila – oldtimeri ( proizvedeni do 1983.g.), „TKG“ – terenci, kombi vozila i laka gospodarska vozila ( do 5,5 metara odnosno 3,5 tone), te „M“ – motocikli (na dva ili tri kotača).

Podržani od predstavnika sve četiri jedinice lokalne samouprave, te pripadajućih gradskih i općinskih turističkih zajednica sportski radnici riječkog Autokluba „RI autosport“ u realizaciju su uključili dio članova karnevalskih grupa i udruga sa tog područja, te dijela auto, moto ili oldtimer klubova.
Okupljanje sudionika je na igralištu Osnovne škole „Sv. Matej“ u Viškovu, dok je start i prvi ispit spretnosti u centru mjesta na parkiralištu „Milihovo“. Itinerer dalje vodi do Kastva i Frlanije uz kraća zadržavanja, a po pristizanju u Matulje u samom će se centru dijela Ulice M. Tita odvijati drugi ispit spretnosti. Cilj i završno proglašenje sa brojnim nagradama, za sportske rezultate i maškarane dojmove je u Opatiji na kupalištu Slatina.

Prijave se primaju zaključno do 20. siječnja u AK „RI autosport“ (Ružićeva 8a) ili TZ Viškovo, a informacije su dostupne na www: adriatic-timing.com i e-mail: ri-autosport@vip.hr. Iskustvo organizatora i odabir lokacije održavanja ovog rallya garancija su da će 23. siječnja biti izuzetan „puknuti oktanski dan na kotačima“ koji će obogatiti i upotpuniti programe pusnih zbivanja na Kvarneru.