Najava predavanja “Jesmo li bili na mjesecu”

U petak, 15. lipnja u 21:30 Akademsko astronomsko društvo – Rijeka organizira izvanredno predavanje pod nazivom "Jesmo li bili na Mjesecu?".

U petak, 15. lipnja u 21:30 Akademsko astronomsko društvo – Rijeka organizira izvanredno predavanje pod nazivom “Jesmo li bili na Mjesecu?”. Prije više od 40 godina prva ljudska posada sletjela je na Mjesec; nakon nje, sletjelo je još pet misija. Ove se godine navršava 40 godina od posljednjeg čovjekova slijetanja na površinu Mjeseca. Danas se mnogima po glavi vrti isto pitanje: “Ako smo mogli onda, zašto ne možemo i sada?” No potom se postavlja još češće pitanje: “Jesmo li mi zapravo ikada bili na Mjesecu?”

Na ovom predavanju saznat ćete zašto američka zastava “vijori” u zrakopraznom prostoru, zašto sjene nisu paralelne usprkos jednom izvoru svjetlosti, zašto su neki objekti obasjani iako se nalaze u sjeni, zašto ispod lunarnog modula nema udarnog kratera, kao i odgovore na još mnoga druga pitanja. Dođite 15. lipnja 2012. u Astronomski centar Rijeka (Sveti križ 33) i saznajte istinu o slijetanju na Mjesec na jedan nov i zanimljiv način. Gost-predavač je Sandrino Požežanac, mladi astronom iz Virovitice.