Otvorena osma hrvatska ocjenska izložba maketa brodova

U Centru tehničke kulture otvorena je 8. hrvatska ocjenska izložba maketa brodova na kojoj su izložene 63 makete gajeta, trabakula, bracera, falkuša, leuta i ostalih povijesnih brodova koje su plovile Jadranom.

Otvorena osma hrvatska ocjenska izložba maketa brodova

U Centru tehničke kulture otvorena je 8. hrvatska ocjenska izložba maketa brodova na kojoj su izložene 63 makete gajeta, trabakula, bracera, falkuša, leuta i ostalih povijesnih brodova koje su plovile Jadranom.

Svoje makete izložilo je 31 autor. U konkurenciji za natjecanje po nacionalnim pravilima bile su 22 makete. Ocjenjivački sud bio je mišljenja da ove godine niti jedna maketa nije zadovoljila kriterije za zlatnu medalju pa su dodijeljene sedam srebrnih i osam brončanih odličja.
Srebrne medalje osvojili su Josip Rumora za trabakul, Vinko Balas za tegljač “David Prvi”, Željko Skomeršić za jedrenjak “Pelig Naprej”, Slobodan Milošević za trabakul i za leut, Slobodan Car za ribaricu “Barka”, te Ilija Žaja za “Gajetu Falkušu”. Broncu su dobili Mili Šantić za trabakul i braceru, Slobodan Car za svjećaricu “Kajić”, Željko Skomeršić za “Falkušu”, Ilija Žaja za “Dalmatinski leut”, Željko Fredotović za “Gajetu JL64”, Boris Bortul za “Trabakul”, te Saša Matijašić za braceru.

Organizatori izložbe i natjecanja su Centar tehničke kulture Rijeka i Hrvatski savez brodomaketara, suorganizator Hrvatska zajednica tehničke kulture. Izložba se organizira pod pokroviteljstvom predsjednika Stjepana Mesića, dok su supokrovitelji Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija. Izložene su 63 makete gajeta, trabakula, bracera, falkuša, leuta i ostalih povijesnih brodova 31 autora iz cijele Hrvatske.

Prigodnim riječima izložbu je otvorila pročelnica županijskog upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Jasna Blažević naglasivši da zahvaljujući ovakvim izložbama imamo priliku na djelu vidjeti dio velike tradicije hrvatske brodogradnje. S obzirom na to da su izložene makete rezultat stotina sati rada brodomaketara i brodomodelara važno je da još uvijek ima ljudi koji se bave brodomaketarstvom, a među njima je i puno mladih, rekla je Blažević, obećavši pomoć županije njihovom daljnem radu.

O izložbi je pohvalno govorio i pročelnik Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu Veljko Karabaić naglasivši da Grad Rijeka podupire programe tehničke kulture, a izložbu je ocijenio izuzetnom.
Posjetiteljima je organiziran i bogati popratni program, pa će između ostalog i oni moći odabrati najbolje makete prema svom sudu, koje će osvojiti Nagradu publike. U suradnji s riječkim vrtićima organizirana je izložba dječjih radova, a za predškolsku i djecu do četvrtog razreda osnovne škole Centar tehničke kulture Rijeka organizira radionice izrade brodova od papira. Tijekom trajanja izložbe održavat će se projekcije filmova o brodomaketarstvu. Izložba je otvorena do 11. Prosinca 2009.