Riječani ponovo otvaraju sezonu kartinga

Autoklub „RI autosport“ nakon 2013.godine i utrke na stazi u Belici nadomak Čakovca, te 2014. na stazi u Novom Marofu ponovo se ove godine odlučio na organizacijski pothvat i pripremio „3.Nagradu Prelučke legende – Novi Marof 2016.“ što će se na stazi „ST Rauš“ održati 30.travnja i 1.svibnja.

Riječani ponovo otvaraju sezonu kartinga

 

Autoklub „RI autosport“ nakon 2013.godine i utrke na stazi u Belici nadomak Čakovca, te 2014. na stazi u Novom Marofu ponovo se ove godine odlučio na organizacijski pothvat i pripremio „3.Nagradu Prelučke legende – Novi Marof 2016.“ što će se na stazi „ST Rauš“ održati 30.travnja i 1.svibnja. Bit će to međunarodna utrka upisana u FIA kalendar i prva nove sezone Prvenstva Republike Hrvatske. Prijavljeno je 40 vozača, a moguće je još poneki iz susjednih zemalja.
Posljednje dvije godine u hrvatskom prvenstvu raspisano je ukupno deset klasa, ali broj vozača po utrci rijetko prelazi 30. Koliko god to stvara mogućnost mnogima da budu najbolji, prvacima, tek poneki od njih stvarni su asovi.
Vodeći kartingaš Hrvatske trenutno je zasigurno Juraj Kovačić, član zagrebačkog Karting kluba „1“, prošle 2015.godine dvostruki prvak Hrvatske, u dvije „jake“ klase, od kojih mu je jedna (KZ2) bila prvijenac, da bi u onoj drugoj (KF3) dominaciju potvrdio trećim uzastopnim naslovom državnog prvaka što mu je donijelo prestižno i najviše priznanje Hrvatskog auto i karting saveza „Zlatnu kacigu HAKS-a“. On je tek jedan od mnogih koji se upuštaju u obranu naslova prvaka stečenu tijekom 2015. već od prve utrke sezone, a to su: Adrien Mesec (AK RI autosport), Nikola Samaržija (KK Koprivnica), Marko Mesić (AKK Ivanić) i Damian Sekulić (KK Koprivnica). Od 39 prijavljenih vrijedi zabilježiti ekipu Karting kluba Koprivnica, nekadašnje „kolijevke“ hrvatskog kartinga, sa čak 11 vozača.
U redovima RI autosporta dva su državna prvaka – Matija Jurišić iz 2014. i Adrien Mesec iz 2015.godine, obojica tada u klasi „Mini kart“, dok je viceprvakom iskusni Renato Dujmović u klasi KZ Master. Za ovu se sezonu bilježe i dva prvijenca – već sredinom ožujka nastup Matije Jurišića na svjetskom WSK karting kupu, te pristupanje prvog inozemnog vozača u redove riječkog kluba trofejnog Slovenca Radka Kovačića koji će sudjelovati u ove sezone očito najbrojnijoj klasi KZ 2 Master u koju se za prvu utrku prijavilo čak deset vozača.
Riječani su se sa dvije utrke, prvom u Čakovcu (HAKS proglasio najbolje organiziranom karting utrkom sezone 2013.) i drugom u Novom Marofu prije dvije godine organizacijski već dokazali. Uostalom, preslikali su svoje automobilističko iskustvo vrsnih majstora ceremonije na „mini bolide“. Prvosvibanjska „riječka“ utrka u Novom Marofu potrajat će dva dana. Dan uoči bodovnih natjecanja gotovo svi sudionici će od 10 do 18 sati iskoristiti za slobodni trening. Na dan utrke u nedjelju vjeruje se u dolazak brojnih ljubitelja kartinga uz stazu „ST Rauš“ čiji program počinje treningom već u 8 sati. Svečano otvaranje utrke je u 13,05 sati, prva serija bodovnih utrka kreće u 13,15, a druga starta u 16,10 sati.
Riječanima su u realizaciji utrke pomoć pružili iskusni suci Auto moto karting kluba Cobra iz Virovitice i domaćini Karting udruge Novog Marofa.
Iako s minimalnom pomoći posebno u financijskom pogledu, Riječanima godi i ove godine očekivano pokroviteljstvo Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, kao i Primorsko-goranske županije, te Varaždinske županije. Partneri u organizaciji su Turistička zajednica Grada Rijeke, Grad Novi Marof, Hotel LaGuz Turčin, Arsenal Ivezić Varaždin, Autocentar Marinići, Tiskara Buldog i Rijekaprojekt, dok su medijski pokrovitelji Novi list, www.automanija.com, www.automania.hr, Automotodrom TV i www.riautosport.hr.(m)