Svjetski tjedan Svemira 2012. godine

Ovogodišnja tema Svjetskog tjedna Svemira (World Space Week) je uporaba umjetnih satelita u zaštiti čovječanstva. Astronomski centar Rijeka pripremio je live prezentaciju te predavanje na temu umjetnih satelita.

Svjetski tjedan Svemira 2012. godine

Ovogodišnja tema Svjetskog tjedna Svemira (World Space Week) je uporaba umjetnih satelita u zaštiti čovječanstva. Astronomski centar Rijeka pripremio je live prezentaciju te predavanje na temu umjetnih satelita.

Live prezentacija Umjetni sateliti u službi čovječanstva

Astronomski centar Rijeka i ove se godine pridružuje organizaciji iste, pa će tako posjetitelji tijekom live prezentacije Umjetni sateliti u službi čovječanstva u trajanju od 15 minuta, a prije početka redovnog prikazivanja filma, saznati razlike između prirodnih i umjetnih satelita, dobiti informacije o prvom umjetnom satelitu ikad poslanom u Svemir i drugima koji su uslijedili, njihovim vrstama i namjenama te naučiti ponešto o tome u kojim se orbitama koji sateliti nalaze. Sve ovo bit će popraćeno multimedijalnim slikama snimljenim sa satelita koje će se projicirati na kupolu digitalnog planetarija kako bi se posjetiteljima što slikovitije i vjernije predočile prednosti uporabe umjetnih satelita u svakodnevnom životu ljudi na Zemlji.

Naime, u cilju svakodnevne zaštite čovjeka i okoliša koriste se umjetni sateliti za navigaciju, telekomunikaciju i promatranje Zemlje. Umjetne satelite koristi se u praćenju krčenja šuma, šumskih požara, poplava, šteta uzrokovanim drugim prirodnim katastrofama i dr. Osim toga, umjetni sateliti koriste se u operacijama traganja i spašavanja te u planiranju dostave hrane i lijekova u ugroženim područjima diljem svijeta.

Live prezentacija Umjetni sateliti u službi čovječanstva na rasporedu je od 4. do 10. listopada 2012. godine s početkom u 19,30 sati prije redovnih prikazivanja filmova Kaluoka´hina-začarani greben i Dotaknuti rub Svemira, te u 21 sat petkom prije live prezentacije Vodič noćnim nebom – jesen, prije redovnih programa u digitalnom planetariju.

Cijena ulaznice iznosi 10 kuna za djecu, studente i umirovljenike, te 20 kuna za odrasle i to za live prezentaciju i film.

Predavanje Predviđanja opasnih meteoroloških pojava

U sklopu navedene manifestacije u petak, 5. listopada 2012. godine u 20.30 sati, održat će se predavanje Ivana Tomana, prof. fizike i nautike iz Zadra, na temu Predviđanja opasnih meteoroloških pojava, a povod je i Svjetski dan borbe protiv prirodnih katastrofa koji se obilježava 11. studenog. Predavanje je organizirano u suradnji s Udrugom Crometeo. Ulaz na predavanje je besplatan za sve posjetitelje.

Ivan Toman, rođen je 1978. u Zadru, gdje i živi i radi. Završio je srednju pomorsku školu u Zadru, i nautički smjer Pomorskog fakulteta u Rijeci. Trenutačno je zaposlen u Pomorskoj školi u Zadru, kao nastavnik stručnih predmeta nautičke grupe, a radi i kao vanjski suradnik Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru. Meteorologijom se intenzivno bavi od studentskih dana, a od 2005. godine pridružuje se udruzi Crometeo. Od 2007. godine, svakodnevno izrađuje vremensku prognozu na portalu e-Zadar. Tjedno piše meteorološku rubriku Klima za Zadarski list, te ih je od 2005. godine do danas napisao gotovo 400. Povremeno piše meteorološke tekstove za časopis Nautica. Surađuje na znanstvenim projektima meteorološke i srodne tematike sa: Institutom Ruđer Bošković, privatnim meteorološkim firmama Meteo Centar i Meteo Info, Hidrometeorološkim zavodom Crne Gore i Federalnim hidrometeorološkim zavodom BiH, te privatnom firmom Weather Online iz Velike Britanije. Bavi se amaterskom fotografijom, pri čemu su mu najomiljenije upravo meteorološke teme – oluje. Autor je meteorološko/fotografskog portala MeteoAdriatic (www.meteoadriatic.net).

Svjetski tjedan Svemira obilježava se diljem svijeta svake godine od 4. do 10. listopada jer ovaj period predstavlja raspon datuma od godišnjice lansiranja prvog umjetnog satelita do usvajanja načela o miroljubivom istraživanju i korištenju Svemira. Prvi umjetni satelit lansiran je u Zemljinu orbitu 4. listopada 1957. godine i bio je promjera 58 cm, težine 83 kilograma, zvao se Sputnik 1 i za samo 96 minuta je obilazio Zemlju. Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila je 10. listopada 1967. godine Ugovor o načelima miroljubivog istraživanja i korištenja Svemira za boljitak ljudskog života. Cilj Svjetskog tjedna Svemira je slaviti doprinos kojim znanost o Svemiru i tehnologija utječu na poboljšanje životnih uvjeta.