Svjetski tjedan svemira u AAD Rijeka

Akademsko astronomsko društvo – Rijeka se i ove godine uključuje u obilježavanje Svjetskog tjedna svemira, a neka od svojih predavanja posvetio je upravo glavnoj temi manifestacije. Sva predavanja održavaju se u Astronomskom centru Rijeka, Sveti križ 33.

Svjetski tjedan svemira u AAD Rijeka

 

Svjetski tjedan svemira, jedna od najvećih i najmasovnijih astronomskih manifestacija u svijetu, obilježava se od 4. do 10. listopada. Ti su dani odabrani kao početni i završni zbog važnih događaja iz prošlosti: 4. listopada 1957. godine lansiran je prvi umjetni satelit (Sputnik 1), a 10. listopada 1967. potpisan je prvi međunarodni dokument o miroljubivom korištenju svemira, u kojem je prema tom sporazumu zabranjeno korištenje bilo kakvoga oružja.
Glavna tema ovogodišnjeg izdanja su sateliti, navigacija i svemirski letovi. Akademsko astronomsko društvo – Rijeka se i ove godine uključuje u obilježavanje Svjetskog tjedna svemira, a neka od svojih predavanja posvetio je upravo glavnoj temi manifestacije. Sva predavanja održavaju se u Astronomskom centru Rijeka, Sveti križ 33.
Subota, 4. listopada u 20:30
Sputnik 1 – prvi korak prema svemiru
Četvrtak, 9. listopada u 20:30
Svemirski letovi i njihova budućnost
Petak, 10. listopada u 20:30
Priča o svemiru i Higgsovom bozonu
Naročito nam je drago što ćemo za kraj ovogodišnjeg Svjetskog tjedna svemira ugostiti Ivicu Puljka s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Split, poznatog hrvatskog fizičara i popularizatora znanosti, koji će govoriti o vrlo zanimljivoj temi – Higgsovom bozonu.