Trodnevni filmski program “Pola stoljeća Liburnija-filma”

Od 13. do 15. studenog u Art-kinu Croatia održat će se trodnevni filmski program "Pola stoljeća Liburnija -filma", u sklopu kojeg će se predstaviti retrospektiva filmova Kino-video kluba Liburnija-film, potom projekcija nagrađenih filmova na 40. kvarnerskoj reviji amaterskog filma (KRAF), kao i podjela zahvalnica u povodu 50. obljetnice kluba.

Trodnevni filmski program “Pola stoljeća Liburnija-filma”

Od 13. do 15. studenog u Art-kinu Croatia održat će se trodnevni filmski program “Pola stoljeća Liburnija -filma”, u sklopu kojeg će se predstaviti retrospektiva filmova Kino-video kluba Liburnija-film, potom projekcija nagrađenih filmova na 40. kvarnerskoj reviji amaterskog filma (KRAF), kao i podjela zahvalnica u povodu 50. obljetnice kluba.

Izrastao kao kino sekcija Foto kluba Rijeka, pod istoimenim nazivom, Kino klub Liburnija-film je davne 1959. godine osnovala grupa entuzijasta i ljubitelja filma, okupljena oko Ivana Tićka, Ervina Debeuca, Nediljka Stanića, Kruna Heidlera te brojnih drugih kinoamatera. Još od najranijih dana udruga je organizirala razne projekcije, da bi se 1969. godine održao i prvi KRAF, kao revija lokalnog karaktera.

Trodnevni filmski program povezuje te dvije velike obljetnice. Tako će se u petak, 13. studenoga predstaviti retrospektiva filmova Liburnija-filmova od 1972. do 2009. godine te vrlo zanimljiva tribina “Produkcija filma”, ustvari razgovor zainteresiranih s poznatim hrvatskim producentima, Verom Robić iz Hrvatskog filmskog saveza i Vedranom Mihletićem, akademskim redateljem, utemeljiteljem Odsjeka produkcije i redovitim profesorom na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, sve uz moderaciju filmskog kritičara Dragana Rubeše. Naime, u Rijeci trenutno ima jako puno autora filma, kojima često nedostaje producentska podrška.

U subotu, 14. studenoga publika će imati priliku vidjeti nagrađene filmove na 40. reviji amaterskog filma, jednoj od najstarijih takvih revija u Hrvatskoj. Prema riječima tajnice Liburnija-filma Andree Gnjato-Matković, na reviju je ove godine pristigao rekordan broj filmova, njih oko 160. Stručni žiri, kojeg su činili predsjednik Liburnija-filma Ervin Debeuc, filmski kritičar Aldo Paquola te dugogodišnji filmski djelatnik Miroslav Tatić, iz mnoštva pristiglih filmova izabrao je vrlo atraktivan program, s filmovima iz Hrvatske, Belgije, Srbije, Italije i Španjolske.

Nagrađeni filmovi:
Grand Prix
Fear, Robin Whenary, Devon, UK, igrani
Motion, Robin Whenary, Devon, UK, eksperimentalni
Seeing, Robin Whenary, Devon UK, igrani
The Boy, the Bike, and the Apple, Robin Whenary, Devon, UK, igrani/eksperimentalni
Prva nagrada
Trkušica, Velimir Todorović, Pula, Hrvatska, dokumentarni
Ruke od kamena, Luka Klapan, FKVK Zaprešić, Zaprešić, Hrvatska, dokumentarni
Druga nagrada
Marsch, Bartosz Gajda, AFK “CHEMIK” OSWIECIM, Osvviecim, Poljska, animacija
Porque hay cosas que nunca se olvidan, Lucas Figueroa, PROMOFEST, Madrid, Španjolska, igrani/fikcija
Treća nagrada
Autobusna stanica, Igor Paulić, Liburnija-film, Rijeka, Hrvatska, dokumentarni
The year of 49 (memories), Svetislav Podlešanov, “Milton Manaki” – Bitola, Bitola, Makedonija,
dokumentarni
Posebna nagrada za inventivni pristup eksperimentalnom filmu
Proljeće na baušteli, Željko Radivoj, KK Zagreb- SF, Zagreb, Hrvatska, eksperimentalni

U subotu će se također dodijeliti zahvalnice za u povodu 50. obljetnice Kino-video kluba Liburnija-film.

U nedjelju, 15. studenoga projicirat će se filmovi pristigli na natječaj za KRAF, a bit će održana i retrospektiva KRAF-a, kao i festivala MORE.

Ulaz na sve programe je besplatan, a svi posjetitelji Art-kina imat će priliku i razgledati malu izložbu video-opreme Librunija-filma, među ostalim i prvu kameru kluba nabavljenu davne 1957. godine.

Program se odvija uz podršku Odjela za kulturu i Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke.

Program možete preuzeti ovdje.