Uručene državne nagrade tehničke kulture “Faust Vrančić” za 2008. godinu

Prof.dr.sc. Marina Čičin Šain, redovna profesorica u trajnom zvanju Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, ujedno predsjednica Društva kibernetičara Rijeka i članica Izvršnog odbora Zajednice tehničke kulture Rijeka, između deset laureata, nagrađena je Državnom godišnjom nagradom tehničke kulture "Faust Vrančić" za 2008. godinu, za zapažene rezultate u pedagoškom, znanstvenom i stručnom radu u tehničkoj kulturi i udrugama tehničke kulture u Republici Hrvatskoj, a posebice za objavu niza znanstvenih i stručnih radova i sveučilišnih udžbenika iz informatike. Svečanost uručenja Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" održana je 22. travnja 2009. g. u palači Dverce u Zagrebu, a brojnim uzvanicima pridružili su se i predstavnici ZTK Rijeka, prof. Ivan Tićak, mr.sc. Luka Majetić i Ervin Debeuc.

Uručene državne nagrade tehničke kulture “Faust Vrančić” za 2008. godinu

Prof.dr.sc. Marina Čičin Šain, redovna profesorica u trajnom zvanju Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, ujedno predsjednica Društva kibernetičara Rijeka i članica Izvršnog odbora Zajednice tehničke kulture Rijeka, između deset laureata, nagrađena je Državnom godišnjom nagradom tehničke kulture “Faust Vrančić” za 2008. godinu, za zapažene rezultate u pedagoškom, znanstvenom i stručnom radu u tehničkoj kulturi i udrugama tehničke kulture u Republici Hrvatskoj, a posebice za objavu niza znanstvenih i stručnih radova i sveučilišnih udžbenika iz informatike. Svečanost uručenja Državne nagrade tehničke kulture “Faust Vrančić” održana je 22. travnja 2009. g. u palači Dverce u Zagrebu, a brojnim uzvanicima pridružili su se i predstavnici ZTK Rijeka, prof. Ivan Tićak, mr.sc. Luka Majetić i Ervin Debeuc.

Prestižnu nagradu tehničke kulture koja se dodjeljuje od 1992. godine, za životno je djelo dobio akademik Leo Budin, za svoj cjelokupni znanstvenoistraživački rad, te za doprinos u razvoju i afirmaciji tehničkih znanosti u Hrvatskoj i u svijetu.

Godišnje nagrade Faust Vrančić dobili su i Vlado Abičić, Leonardo Belović, Dragan Francuz, Lenko Jakelić, Ivan Janeš, Ivan Klar, Darko Tokić, Hrvoje Vrhovski i Jelisava Živković.

Godišnje nagrade tehničke kulture Faust Vrančić za pravne osobe dodijeljene su Foto klubu Varaždin, osječkoj Osnovnoj školi Vijenac, radio klubu Kaštilac iz Kaštel Gomilice, te Zajednici tehničke kulture Karlovac.

Predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture i predsjednik Odbora za dodjelu nagrade Ante Markotić rekao je kako tehnička kultura nikada nije bila važna kao danas, te je po važnosti izjednačena sa likovnom, glazbenom i športskom kulturom. Članovi Hrvatske zajednica tehničke kulture, odnosno njezinih sastavnica, proslavile su Hrvatsku na brojnim međunarodnim natjecanjima, podsjetio je Markotić.

Zahvaljujući na nagradama u ime laureata, akademik Leo Budin naglasio je kako je posebno zadovoljstvo primiti te nagrade u Europskoj godini kreativnosti i inovativnosti.