Uručene nagrade i priznanja mladim inovatorima Primorsko-goranske županije

Savez inovatora Primorsko-goranske županije i IN klub inovatora Rijeka 15. siječnja 2010.g. u Gradskoj vijećnici uručili su 1 Godišnju nagradu za iznimna postignuća inventivnog rada na području županije "Ivan Luppis" inovatoru Ivanu Vrsaloviću. Dodijeljene su i nagrade mladim inovatorima za 2009. godinu s ciljem buđenja kreativnosti kod mladih i poticanja na pronalaženje praktične primjene svojih tehničkih rješenja.

Uručene nagrade i priznanja mladim inovatorima Primorsko-goranske županije

Savez inovatora Primorsko-goranske županije i IN klub inovatora Rijeka 15. siječnja 2010.g. u Gradskoj vijećnici uručili su 1 Godišnju nagradu za iznimna postignuća inventivnog rada na području županije “Ivan Luppis” inovatoru Ivanu Vrsaloviću. Dodijeljene su i nagrade mladim inovatorima za 2009. godinu s ciljem buđenja kreativnosti kod mladih i poticanja na pronalaženje praktične primjene svojih tehničkih rješenja.
Dopredsjednik Saveza inovatora PGŽ-a Ivan Vergilas zahvalio se Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji na podupiranju rada mladih inovatora, dok je zamjenik riječkog gradonačelnika Miroslav Matešić istaknuo kako će Grad i dalje nastaviti s poticanjem mladih u inovatorstvu.
“Grad Rijeka se ponosi svojim mladim inovatorima, a potiče ih na razne načine: kroz sufinanciranje rada udruga tehničke kulture i raznih manifestacija do izgradnje i uređenja objekata tehničke kulture,” kazao je Matešić, uz kojeg je pozdrave uputila i pročelnica Odjela za obrazovanje, kulturu i sport PGŽ-a Jasna Blažević.

Nagrada “Ivan Luppis” se dodjeljuje osobi za njegovo rješenje ili doprinos ostvaren tijekom godine, a ove godine zaslužio ju je Ivan Vrsalović iz Rijeke. Vrsalović je objavio 12 znanstvenih i 43 stručna rada te prijavio 15 patenata. Nakon niza osvojenih nagrada na svjetskim izložbama inovacija, na izložbi “The British Invention Show 2009” u Londonu dobio je zlatnu medalju za novi patent “Vjetroturbina u kombiniranoj sapnici”, koja proizvodi elektroenergiju iz vjetra i sunca na istom postrojenju – u zimskom periodu iz vjetra, a ljeti iz sunca.

Godišnja nagrada za iskazanu inventivnost, stvaralački rad i postignuće u 2009. godini Saveza inovatora PGŽ-a mladim inovatorima s područja naše županije još jedna je od posebnosti naše sredine. Nagrade dodjeljuje komisija koju imenuje Savez inovatora PGŽ-a, pokrovitelj izbora inventivnih radova je Primorsko-goranska županija. Prvu nagradu dobili su Nikola Cupać i Matej Peša za inovaciju “Trostruka alarmna zaštita stambenog prostora”, drugu nagradu Vedran Milih za inovaciju “Elektronska grijalica vode – indukcijski bojler”, a treću nagradu dijele Mauro Josipović za elektronsku petardu i Ante Topić za koordinantnu bušilicu.

Priznanja su dobili radovi Salka Žlibanovića, Antona Bačića, Matea Bradića, Alberta Jeletića, Alena Olića, Aleksandra Simeunovića, Alena Mavrinca, Denija Srdoča, Tomislava Matića, Tomislava Šoštarića, Adriana Smijulja, Ivanka Ćinka, Darka Stolca i Diega Sušnja. Priznanja su dobile i Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka, Srednja škola za elektroniku i računalstvo rijeka, Odsjek za politehniku Filozofskog fakulteta u Rijeci te Maketarsko-modelarska udruga Viškovo. Svojim radom i zalaganjem priznanje je zaslužio i mentor Gordan Đurović.

Uručena su i priznanja inovatorima nagrađenim na međunarodnim i domaćim izložbama te podijeljene potvrde o završenom tečaju teoretskog i praktičnog osposobljavanja za voditelja maketarstva i modelarstva tehničkih tvorevina u radionici Tehničkog centra mladih pri Zajednici tehničke kulture Rijeka. Također, uručene su i potvrde o završenom tečaju Ljetne škole elektronike, koja se ove godine održala po peti put u suradnji IN kluba inovatora i Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka, a uspješno ju je završilo 18 polaznika.