Connection to database succesfull Novosti [ZTK Rijeka]
Naslov

2020-05-21

Predstavljanje STEM laboratorija i praktične primjene novih tehnologija u izradi zaštitnih medicinskih vizira za lice

 


U organizaciji Zajednice tehničke kulture Rijeka i Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu, u srijedu 20.5.2020. u 11 sati, Verdieva 11/2, održala se prezentacija za medije na kojoj je predstavljen STEM laboratorij i praktična primjena novih tehnologija u izradi zaštitnih medicinskih vizira za lice.
Na samom početku pandemije, Zajednica je podržala inicijativu Hrvatske zajednice tehničke kulture u izradi zaštitnih vizira putem 3D printa. No, polaznici radionica u STEM laboratoriju odmah su imali primjedbu da nije odabrana prava tehnologija, odnosno da 3D printerima treba nesrazmjerno puno vremena za izradu svakog vizira posebno. S obzirom da STEM laboratorij raspolaže LASEROM, tim polaznika je radio na prilagodbi tehničkog rješenja, kako bi ga se moglo izraditi tom tehnologijom. Paralelno s tim, Stručna služba Zajednice je prikupljala iskustva drugih subjekata koji su imali u tom trenutku više iskustva s izrezivanjem elemenata koji moraju zadovoljiti specifične uvjete koji su postavljeni. Tu posebno zahvaljujemo Poduzetničkom inkubatoru PISAK iz Siska, Leo modelima iz Čakovca, te riječkim tvrtkama Pruša i Reflex.
Danas s ponosom možemo istaknuti da su svi tehnički problemi riješeni i da se u STEM laboratoriju mogu raditi serije vizira na skoro 100 puta brži način nego 3D printanjem, na način gdje su ukupni troškovi materijala za izradu vizira ispod 10 kn po komadu. Prema našim procjenama moguće je izrađivati preko 200 vizira u normalno radno vrijeme od 8 sati. Cijeli proces nadgledaju stručno osposobljeni mentori. Partneri u ovom zahtjevnom projektu su Zajednica tehničke kulture Rijeka, Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka i Savez inovatora PGŽ Rijeka, a treba istaknuti i potporu Grada Rijeke.
Zajednica tehničke kulture Rijeka započela je početkom 2019.g. provedbu projekta Laboratorij STEM vještina u suradnji sa školama partnerima, a vrijedna oprema STEM laboratorija osigurana je bespovratnim sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja kroz nekoliko projekata.
Glavni cilj STEM laboratorija je organizacijom i provedbom izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladeži, doprinijeti njihovom razvijanju vještina i kompetencija u području tehnike te informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Ovim projektom dosad je obuhvaćeno oko 450 mladih. Mladi su educirani kroz izvannastavne aktivnosti u poručjima robotike, programiranja i praktičnog rada na opremi s kojom raspolaže STEM laboratorij. Nakon osiguranja potrebnih uvjeta, u prvoj fazi se planira izrada 1000 kom zaštitnih vizira.

Stručna služba ZTK Rijeka