Predavanje – Kako otkrivamo ekstrasolarne planete

Predavanje pod nazivom "Kako otkrivamo ekstrasolarne planete?" održat će se u srijedu, 1. kolovoza u Astronomskom centru Rijeka (Sveti križ 33), s početkom u 21:30 sati.

Predavanje – Kako otkrivamo ekstrasolarne planete

 

U posljednje vrijeme u novinama i na internet portalima sve češće viđamo naslove poput “Pronađena nova Zemlja” ili “Otkriven planet na kojem je moguć život”. No što znanost u ovom trenutku uistinu zna o ekstrasolarnim planetima? Kojim se metodama mogu pronaći, na koji način možemo odrediti pojedine parametre, te s kolikom preciznošću možemo odrediti njihovu masu, orbitu, temperaturu i mogućnost uvjeta za život, javna nas glasila često nedovoljno ili pogrešno informiraju.

 

 

Predavanje - Kako otkrivamo ekstrasolarne planete

 

Kako ih otkrivamo, koliko su planeti slični Zemlji česti u našoj galaksiji te kako trenutno izgleda “Velika slika” planetarnih sustava u svemiru objasnit će doc. dr. sc. Dijana Dominis Prester s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci, koja se već deset godina, u sklopu međunarodne znanstvene kolaboracije PLANET, bavi potragom za ekstrasolarnim planetima koristeći metodu mikrogravitacijske leće.

 

Predavanje pod nazivom “Kako otkrivamo ekstrasolarne planete?” održat će se u srijedu, 1. kolovoza u Astronomskom centru Rijeka (Sveti križ 33), s početkom u 21:30 sati. U slučaju vedrog vremena, nakon predavanja slijedi promatranje raznih nebeskih objekata kroz teleskop, a u slučaju lošeg vremena, posjetitelji mogu razgledati teleskop i vidjeti ranije snimljene astronomske fotografije.