3D zimske igre u Tehničkom centru mladih

Tehnički centar mladih Rijeka i ove godine tijekom zimskih školskih praznika od 27.12.2017. do 12.01.2018. god. organizirao je 5 različitih kreativno-edukativnih radionica, uključujući i pripremne, u koje je bilo uključeno oko 180 polaznika koji su uz standardno modelarstvo stekli znanja i iz novih tehnologija.

3D zimske igre u Tehničkom centru mladih

 

 

  

Tehnički centar mladih Rijeka i ove godine tijekom zimskih školskih praznika od 27.12.2017. do 12.01.2018. god. organizirao je 5 različitih kreativno-edukativnih radionica, uključujući i pripremne, u koje je bilo uključeno oko 180 polaznika koji su uz standardno modelarstvo stekli znanja i iz novih tehnologija. Polaznici su bili učenici osnovnih i srednjih škola koji su školski praznike odlučili provesti izrađujući i stvarajući nove modele ili imali želju naučiti nešto iz područja edukativnih tehnologija. U sklopu zimskih radionica održane su po prvi puta pripremne radionice u osnovnim školama Grada Rijeke koje su upotpunile cjelokupni program. Prvi dan radionica organiziran je posjet Akademskom astronomskom društvu Rijeka gdje su svi zainteresirani polaznici, uz stručno vodstvo društva, obišli riječku zvjezdarnicu i sudjelovati na zanimljivim prezentacijama članova društva. Na radionicama u Tehničkom centru mladih, mladi polaznici imali su, u ovisnosti o iskazanom interesu, prilike izraditi vlastite 3D igre i više tipova uporabnih modela, ali i steči osnovna znanja o modeliranju i printanju koristeći novu aditivnu tehnologiju 3D printanja, upoznati se s mogućnostima CNC tehnologije, sve u cilju unapređenja modelarstva.

Nakon modelarske pripreme igara, polaznici su prošli 3D edukaciju gdje su se na praktičan način upoznali sa širokim mogućnostima primjene i načina rada 3D printera, gdje su modelirani dijelovi za izrađene igre i na kraju su ti djelovi i isprintani. Radionica je prihvatila takav pristup kao standard budućih radionica u kojima će se polaznici nakon upoznavanja s koracima modeliranja, pripreme i obrade modela u programima za 3D printanje, utvrditi znanje modelirajući svoj unikatni privjesak sa imenom koji će tijekom radionica biti i isprintani i koje će moći uzeti za uspomenu.

Zadnji dan radionica održano je natjecanje u izrađenim 3D igrama te je pobjednik osvojio prigodnu nagradu, a podjelom zasluženih diploma 12 polaznika je ocjenjeno najuspješnijim. Nagrađeni su Nikija Vičić, Andrija Mlinarić, Sergej Ćirković, Katarina Miklić, Mark Deluka, Milan Pavlica, Siniša Boca, Kristina Turak, Sergej Čirković, Arijan Jajelo, Gabriel Majstorović, Adrian Đurović, Mika i Romano Radović.

Kroz edukativne programe Tehničkog centra mladih, pri Zajednici tehničke kulture Rijeka, godišnje prođe i preko 2 000 mladih učenika Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, a zahvaljujući stalnom tehnološkom usklađenju s novim tehnologijama očekuje se i porast te brojke. Naime, nakon opremanja testno razvojne radionice vrlo kvalitenim DRON-om, polaganjem ispita za upravitelja DRONOM suradnika Zajednice, te upisom Zajednice u registar operatera otvaraju se nove mogućnosti. U skladu s terminskim planom krajem veljače pokreću se testna predstavljanja i prezentacije DRONA po osnovnim i srednjim školama s ciljem animiranja učenika za uključenje u edukativne radionice sigurnog letenja. Svi zainteresirani polaznici će se moći vrlo skoro uključiti u teorijske, ali i praktične radionice kojima će biti cilj: sigurno letenje s bespilotnim letjelicama.
Sve informacije o uključenju i prijave za radionice, zaprimaju se na broj telefona 051/323-153, svakog radnog dana od 8 do 16 sati te na e-mail radionica@ztk-rijeka.hr.