Aktivnosti u radionici Tehničkog centra mladih

Početkom 2009. godine u radionici Tehnički centar mladih pri Zajednici tehničke kulture Rijeka organizirano je osposobljavanje sedam budućih profesora tehničke kulture sa Filozofskog fakulteta u Rijeci.
Prije početka proljetnog školskog raspusta, Zajednica tehničke kulture Rijeka putem medija i plakata po školama pozvala je učenike viših razreda osnovnih, ali i srednjih škola da svoje slobodno vrijeme provedu zabavljajući se i stvarajući u moderno opremljenoj radionici sa priručnim alatom i modelarskim strojevima.

Aktivnosti u radionici Tehničkog centra mladih

Tečaj maketarstva i modelarstva za mentore

Početkom 2009. godine u radionici Tehnički centar mladih pri Zajednici tehničke kulture Rijeka organizirano je osposobljavanje sedam budućih profesora tehničke kulture sa Filozofskog fakulteta u Rijeci. Teorijski dio programa pripremio je i održao mr.sc. Luka Majetić, dok je praktični dio tečaja obradio iskusni modelar iz Rijeke, g. Milivoj Hrelja.
U prvom dijelu tečaja, polaznici su svoja iskustva sticali izrađujući maketu hrvatske autohtone brodice – Leut, dok je u drugom dijelu tečaja izrađen model aviona-indor penjača. Svi polaznici tečaja pokazali su zavidnu razinu preciznosti i snalažljivosti prilikom gradnje zadanog modela i makete, uzme li se u obzir da su isti vrlo složeni za izradu.
Time je ciljano zaokružena cjelina osposobljavanja za mentorski rad u Tehničkom centru mladih, a rad novih stručno osposobljenih mentora doprinjeti će kvalitetnijem radu i promidžbi tehničke kulture u području modelarstva i maketarstva koje u gradu Rijeci ima dugačku povijest i tradiciju.

 

Proljetna radionica

Prije početka proljetnog školskog raspusta, Zajednica tehničke kulture Rijeka putem medija i plakata po školama pozvala je učenike viših razreda osnovnih, ali i srednjih škola da svoje slobodno vrijeme provedu zabavljajući se i stvarajući u moderno opremljenoj radionici sa priručnim alatom i modelarskim strojevima. Modelarski tečaj održan je od 6. do 17. travnja 2009.g., a jedanaest učenika iz grada Rijeke i Opatije iskušalo je vještine izrade, obrade i spajanja makete oldtimer automobila i avio jedrilice-klizač Maestral.
Cilj modelarske radionice je potaknuti kreativnost mladih koja će možda nekom od njih donijeti ideju o budućem životnom pozivu ili će neke od brojnih modelarskih grana postati prekrasan hobi kojim će moći ispunjavati svoje slobodno vrijeme.