Digitalna dimenzija dinamičkog društva – 4D društvo

Krajem veljače, u Zagrebu je temeljem odluke Ministarstva znanosti i obrazovanja potpisan Ugovor o bespovratnom financiranju opreme koja je osigurala daljnje ulaganje i razvitak aktivnosti rada riječkog Tehničkog centra mladih. Digitalna dimenzija dinamičkog društva – 4D društvo je projekt Zajednice tehničke kulture Rijeka i partnera na projektu

Početak aktivnosti na realizaciji projekta
Digitalna dimenzija dinamičkog društva – 4D društvo

 

 

Krajem veljače, u Zagrebu je temeljem odluke Ministarstva znanosti i obrazovanja potpisan Ugovor o bespovratnom financiranju opreme koja je osigurala daljnje ulaganje i razvitak aktivnosti rada riječkog Tehničkog centra mladih. Digitalna dimenzija dinamičkog društva – 4D društvo je projekt Zajednice tehničke kulture Rijeka i partnera na projektu: Osnovne škole Podmurvice, Srdoči, Nikola Tesla, te Saveza riječkih inovatora, udruge osoba s intelektualnim teškoćama SRCE Rijeka i Dječjeg doma Tić.
Projekt se provodi s ciljevima educiranja više od 105 mladih učenika osnovnih i srednjih u svrhu razvijanja njihovih tehničkih vještina i kompetencija u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija uz kreativnost i stvaralaštvo djece i mladih putem radionica modelarstva korištenjem strojeva (za osnovnoškolski uzrast). Po odobrenju projekta započelo se sa nabavom potrebne opreme koja će doprinijeti uspješnom održavanju predviđenih radionica. Putem projekta nabavili su se UNIMAT Basic strojevi koji su se pokazali kao idealno sredstvo za rad učiteljima u izvannastavanim aktivnostima, a tome pokazuje podatak da je do sada preko 50 škola i 20 društava postalo korisnik istih. Strojevi su idealni za razvijanje motorike i kreativnosti kod mladih. Ponajviše od svega, strojevi su 100% sigurni za rad djece. Upravo putem navedenih alata, omogućit će se provedba praktičnih radionica kao nadopuna obrazovnim i odgojnim programima u školama, uz istovremeno razvijanje inovativnosti, kreativnosti i individualnih sposobnosti. Uporabom ovih strojeva, mladi usavršavaju motoriku rada te ih se istovremeno usmjerava u buduća tehnička zanimanja. Projektom će se provesti radionice izrade didaktičkih igri koje će završetkom projekta biti donirane partnerima u projektu: Dječjem domu Tić i udruzi osoba s intelektualnim teškoćama Srce. Naglasak projekta je, između ostalog, na humanitarnoj komponenti u kojoj se naglašava pristup mladih-za-mlade, ali i mlade uvodi u mogućnost razmatranja društveno-odgovornog poduzetništva. Izradom i doniranjem više od 100 različitih didaktičkih igračaka, omogućit će se štićenicima udruge Srce i Dječjeg doma Tić razvoj logičkog razmišljanja, zapažanja, spretnost i veću društvenu uključenost, čime se pozitivno utječe na njihov razvoj, a mlade učenike koje su sudjelovali u izradi osvještava u principima solidarnosti i brige za druge.
Nakon nabave, uz prisutnost Stručne službe ZTK Rijeka, izvršena je instalacija i testiranje opreme. Polaznici Cjelogodišnje modelarske radionice TCM imali su prvi priliku isprobati novu opremu te nisu krili oduševljenje Nakon uspješno instalirane i provjere opreme, održani su provedbeni sastanci projektnog tima te je započeto sa prvim radionicama sa partnerima.
Nastava u području izvaninstitucionalnog obrazovanja, kakva se planira u sklopu projekta Digitalna Dimenzija Dinamičkog Društva – 4D društvo, omogućiti će učenicima rješavanje praktičnih zadataka putem kojih imaju mogućnost iskazati svoje vještine i sposobnosti koja je nezavisna o prezentiranju naučenog. Praktičan rad učenika uz mentorstvo, kao oblik nastavnog rada i poučavanja, koji se putem ovog projekta posebno potencira učenicima je zabavniji i dinamičniji, dok takvo okružje radne atmosfere može rezultirati boljem usvajanju znanja, a mentorima omogućava uočavanje individualnih sposobnosti i interesa učenika.

Ovim putem pozivaju se svi zainteresirani učenici za sudjelovanje u edukativnim tehničkim radionicama projekta na kojima će učenici moći iskušati se u vještinama izrade, obrade i spajanja modela od raznih materijala.

Kontakt i informacije:
tel. 051/323-153
e-mail: radionica@ztk-rijeka.hr
www.ztk-rijeka.hr