MLADI@INOVACIJE 2012. – najveća izložba do sada

Jedinstvena po koncepciji 5. nacionalna izložba inovacija i tehničkog stvaralaštva održana je u Školskoj sportskoj dvorani u Kastvu, od 20. do 22. rujan 2012. Na izložbi su bili zastupljeni radovi mladih iz 10 županija i grada Zagreba.

MLADI@INOVACIJE 2012. – najveća izložba do sada

Jedinstvena po koncepciji 5. nacionalna izložba inovacija i tehničkog stvaralaštva održana je u Školskoj sportskoj dvorani u Kastvu, od 20. do 22. rujan 2012. Na izložbi su bili zastupljeni radovi mladih iz 10 županija i grada Zagreba. Cilj ove izložbe animacija je sudionika do 30 godina starosti, izlaganje njihovih najboljih rješenja, ali i njihovo informiranje o značaju rada na inovacijama i tehničkoj kulturi uopće radi razvijanja njihovih vještina koje će im sigurno biti potrebne tijekom života. Ne treba umanjiti ni značaj upoznavanja sudionika s radom njihovih vršnjaka iz drugih krajeva Hrvatske.

 

 

Stručna služba Zajednice tehničke kulture Rijeka prezentirala je svoju modelarsku radionicu, Centar tehničke kulture-Tehnički centar mladih, ali i neke od članica Zajednice koje su se svojim aktivnostima mogle uklopiti u koncept ove dobro posjećene izložbe. Inače, izložba je ove godine narasla za 100 m2 izložbenog prostora sa više izložaka mladih autora nego na prošlogodišnjoj. To treba veseliti sve koji se bave tehničkom kulturom.

Istina, neke nam se zamisli nisu ostvarile, ali nešto smo morali ostaviti i za iduću godinu.

Bilo je puno novosti na ovoj izložbi. Izuzetano zanimanje posjetilaca je i ove godine izazvala postavljena radionica u keramici za djecu. Na istoj su se modelirale figurice ili predmeti od gline, a sve to u organizaciji Udruge INTERINOVA iz Matulja.

 

 

 

Pažnju su privukle držaći uredskog pribora u obliku kućica koje su izradili polaznici škole dizajna IN kluba inovatora, programa koji se realizira u CTK-Tehničkom centru mladih. Posjetitelji su osim navedenoga mogli prisustvovati prezentaciji elektro auta ERA TEAMA iz Rijeke nakon izvršenih preinaka na pogonu. Interesantno je bilo upoznati se sa projektom “učeničko poduzeće”, grupe učenika EIOŠ pod vodstvom mentora Borisa Caputa, a kojega je inicijator Zajednica tehničke kulture Rijeka, te njihovu prezentaciju CNC strojeva.

CTK-Tehnički centar mladih pri Zajednici tehničke kulture Rijeka pripremio je svoj program modelarske radionice, gdje su učenici O.Š. Iz Kastva, Matulja i Viškova koristili modelarske lukove za rezanje šperploče. Ujedno su i prezentirani radovi polaznika radionice i napredne grupe modelara.
Ne treba zaboraviti Automodelarski klub iz Rijeke koji već tradicionalno sudjeluje na izložbi. Sve viđeno rezultat je predanog rada mentora, potpore sredine u kojoj klubovi rade i stvaraju, ali možda najviše – interes mladih koji se žele dokazati u području tehničkog stvaralaštva. Prilikom zatvaranja izložbe organizatori su sve prisutne pozdravili s DOVIĐENJA 2013. godine, a prema najavi organizatora u novoj sredini – gradu Bakru.