Mr.sc. Božidar Pasarić dobitnik je Državne nagrade tehničke kulture “Faust Vrančić” za životno djelo za 2012. godinu

Izvršni odbor ZTK Rijeka, na sjednici dana 12.02.2013.g. dao je jednoglasnu potporu kandidaturi g. Pasarića.

Odbor za dodjelu Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić", na sjednici održanoj 29. siječnja 2013. godine donio je odluku kojom se Državnom nagradom tehničke kulture "Faust Vrančić" za životno djelo nagrađuje mr.sc. Božidar Pasarić.  

Gospodin Pasarić član je Radio kluba Rijeka, a ovo visoko priznanje dodjeljuje mu se za trajan doprinos i ukupnu djelatnost u razvoju tehničke kulture, posebice u području radioamaterizma.

Mr.sc. Božidar Pasarić dobitnik je Državne nagrade tehničke kulture “Faust Vrančić” za životno djelo za 2012. godinu

 

 

 

  

foto: Vedran Karuza

 

Izvršni odbor ZTK Rijeka, na sjednici dana 12.02.2013.g. dao je jednoglasnu potporu kandidaturi g. Pasarića.

Odbor za dodjelu Državne nagrade tehničke kulture “Faust Vrančić”, na sjednici održanoj 29. siječnja 2013. godine donio je odluku kojom se Državnom nagradom tehničke kulture “Faust Vrančić” za životno djelo nagrađuje mr.sc. Božidar Pasarić. Gospodin Pasarić član je Radio kluba Rijeka, a ovo visoko priznanje dodjeljuje mu se za trajan doprinos i ukupnu djelatnost u razvoju tehničke kulture, posebice u području radioamaterizma.

Odbor za dodjelu Državne nagrade tehničke kulture “Faust Vrančić”, na sjednici održanoj 29. siječnja 2013. godine donio je odluku kojom se Državnom nagradom tehničke kulture “Faust Vrančić” za životno djelo nagrađuje mr.sc. Božidar Pasarić, posebice za osnivanje Radio-kluba„Osijek“. Na području radiotehnike ostvaruje niz zapaženih radioamaterskih konstrukcija, a posebno se ističu kratkovalni prijamnici i odašiljači za radioamatere. Izradio je kratkovalni odašiljač koji je više od 30 godina u Radio-klubu „Osijek“ bio predložak i uputa kako graditi kratkovalne odašiljače u hrvatskim radio-klubovima. Pod njegovim vodstvom snimljen je amaterski film „Lopta“ koji je na Venecijanskom festivalu amaterskog filma „Decima musa“ 1964. godine osvojio prvo mjesto. To je ujedno i prvi put u povijesti da je amaterski film iz Hrvatske osvojio glavnu nagradu na jednome međunarodnom festivalu. Pojavom prvih računala razvio je intenzivnu djelatnost na informatizaciji riječkih škola i na širenju računalne pismenosti u njima.

Autor je više stručnih knjiga i priručnika među kojima i „ZX Spectrum – uvod u rad i programiranje“, „Radiotehnika 1 – početnica za radioamaterske konstruktore“ koja je postala temeljni udžbenik za radioamaterske konstruktorske tečajeve u hrvatskim radio-klubovima sve do danas. Posebno treba spomenuti njegove serije članaka koje su izlazile u časopisu „Elektronika za mlade“ i „Digitalna elektronika za mlade“, gdje je autor pokazao kako treba pisati jednostavno i razumljivo za mladež o dosta složenim i apstraktnim tehničkim sadržajima kojima elektronika obiluje. Vodio je tečajeve za radioamatere-operatore. U klubu je pokrenuo i „Malu školu
radiotehnike“ za početnike konstruktore koju je registrirao i britanski radioamaterski tisak kao primjer kako treba raditi s mladima. Napisao je i potreban „Vodič kroz P-radioamaterski ispit“. Dobitnik je i najvišega radioamaterskog priznanja Zlatne plakete „Nikola Tesla“ i u hrvatskim
radioamaterskim skupovima javno mu daju naziv „Doajen hrvatskoga radioamaterizma“.