Na kompleksu Bazena Kantrida održan šesti riječki Aeromiting

Mnogobrojni posjetitelji na kompleksu Bazena Kantrida mogli su jučer, osim u suncu i moru, uživati i u zračnim vratolomijama koje su im priredili akrobatski piloti na Aeromitingu 2010., a spoj mora i neba dodatno je začinio atraktivnost manifestacije koja je ove godine sa aerodroma Grobnik preselila u Rijeku kao poklon tehničke kulture u Danima "Svetog Vida", zaštitnika grada Rijeke.

Na kompleksu Bazena Kantrida održan šesti riječki Aeromiting

Mnogobrojni posjetitelji na kompleksu Bazena Kantrida mogli su jučer, osim u suncu i moru, uživati i u zračnim vratolomijama koje su im priredili akrobatski piloti na Aeromitingu 2010., a spoj mora i neba dodatno je začinio atraktivnost manifestacije koja je ove godine sa aerodroma Grobnik preselila u Rijeku kao poklon tehničke kulture u Danima “Svetog Vida”, zaštitnika grada Rijeke.

Službeni dio programa započeo je u 15 sati doskokom padobranaca “Krila Kvarnera”, nakon čega je slijedio grupni let oldtimer zrakoplova, te ultralakih zrakoplova, a zatim i nekoliko preleta raznih tipova aviona. Munjevita “akcija spašavanja utopljenika iz mora” koju je izvela posada Zrakoplovne jedinice specijalne policije dodatno je zagrijala atmosferu.

 

Vrhunac predstave ipak su bili nastupi akrobatskih pilota koji su svega nekoliko metara iznad površine mora izvodili razne vrtuljke, letove na leđima, spiralna poniranja i ostale akrobacije vrijedne divljenja okupljene publike u moru i na kopnu. Piloni za napuhavanje postavljeni su za nastup Petera Podlunšeka, sudionika inače najpoznatijeg akrobatskog natjecanja “Red Bull Air Race”, koji je oduzimao dah izvodeći svoju točku između pilona i možda najefektniji “let na nož”. Efektan nastup imao je i slavni mađar Zoltan Vareš. Kraj programa zaključili su piloti akrobatske grupe “Krila Oluje” Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvodeći izuzetno zahtjevne skupne akrobacije.

 

Napori organizatora da ovom manifestacijom što kvalitetnije obilježe 100 godina letenja u Republici Hrvatskoj ocijenjeni su vrlo uspješnima.