Nagrađene najbolje inovacije za komercijalnu primjenu

U salonu grada Rijeke održan je prijem za dobitnike novčanih nagrada za inovacije koje su spremne za komercijalnu primjenu. Dobitnici nagrada su Senko Čuljević iz tvrtke Kostela d.o.o., Petra Juračić iz obrta za dizajn Art Juračić i Anđelko Badurina iz tvrtke Elmas d.o.o..

Nagrađene najbolje inovacije za komercijalnu primjenu

 

  

Foto: Ivica Nikolac

 

U salonu grada Rijeke održan je prijem za dobitnike novčanih nagrada za inovacije koje su spremne za komercijalnu primjenu. Dobitnici nagrada su Senko Čuljević iz tvrtke Kostela d.o.o., Petra Juračić iz obrta za dizajn Art Juračić i Anđelko Badurina iz tvrtke Elmas d.o.o..Dobitnike su primili pročelnik Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke, Andrija Vitezić, članovi stručnog povjerenstva za dodjelu nagrada Dario Dobrilović, Kazimir Mihić i Željko Ugrin te zamjenik gradonačelnika Rijeke Miroslav Matešić koji je nagrađenima i dodijelio nagradu.

Odlukom Povjerenstva prva nagrada i iznos od 25.000,00 kuna dodijeljeni su Senku Čuljeviću za inovaciju „Uređaj za mjerenje volumena tekućina u spremnicima raznih oblika“. Riječ je o jedinstvenoj inovaciji koja je potpuno spremna za plasman na tržište, a Čuljević njezinu primjenu, između ostalog, vidi u korištenju u ugostiteljskim objektima gdje bi se njegova inovacija koristila u mjerenju tekućine u bocama pića, čime bi se znatno smanjilo vrijeme provođenja inventure. Čuljević je okupljenima demonstrirao rad uređaja koji se putem operativnog sistema Android povezuje sa smartphonom ili tabletom na kojima se očitavaju vrijednosti tekućina u spremnicima.
Druga nagrada i iznos od 15.000,00 kuna dodijeljen je Petri Juračić, odnosno Art-u Juračić za inovaciju „Didaktička igračka“, kompjuterskoj igrici koja umjetnost i igru spaja u jedinstvenu cjelinu s ciljem da se djeci približi stara umjetnička tehnika. Funkcija igre je da se djeci poboljšaju vizualna percepcija, koncentracija i radna memorija te da se potakne njihova mašta i kreativnost.
Treća nagrada i iznos od 10.000,00 kuna pripali su tvrtki Elmas d.o.o. za inovaciju „Priručni višenamjenski nosač“, namijenjen prijenosu predmeta različitih veličina s mogućnošću korištenja izuma u marketinške svrhe. Nosač čine elementi sačinjeni od traka i kopči.
Dobitnicima je ispred stručnog povjerenstva čestitao Dario Dobrilović, naglasivši da su sve ovogodišnje prijave bile izuzetno zanimljive i raznolike, a ovo troje nagrađenih je ispunilo sve kriterije. Izjavio je da se nada da će im ovi novčani iznosi biti korisni u postupku komercijalizacije njihovih proizvoda te da će se ubrzo njihove inovacije naći u široj primjeni.