Obavijest o početku 60. natjecanja mladih tehničara

Državno povjerenstvo 60. natjecanja mladih tehničara poziva učenike i mentore iz osnovnih škola, zajednica i udruga tehničke kulture da se uključe u jubilarno, 60. natjecanje mladih tehničara u školskoj godini 2017./2018.

Obavijest o početku 60. natjecanja mladih tehničara

Državno povjerenstvo 60. natjecanja mladih tehničara poziva učenike i mentore iz osnovnih škola, zajednica i udruga tehničke kulture da se uključe u jubilarno, 60. natjecanje mladih tehničara u školskoj godini 2017./2018.
Mladi tehničari su učenici osnovnih škola od 5. do 8. razreda koji svoje kompetencije usvajaju u osnovnim školama i udrugama tehničke kulture natjecat će se u jednom od dvanaest područja tehničke kulture (maketarstvo i modelarstvo, graditeljstvo, obrada materijala, strojarske konstrukcije elektrotehnika, elektronika, robotika, automatika, fotografija, modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina, radiokomunikacije te robotsko spašavanje žrtve).
Natjecanje će biti provedeno prema sljedećem vremeniku:
1. Školska/klupska razina: od 30. siječnja do 2. veljače 2018. (utorak – petak) – organizira se u školama ili udrugama tehničke kulture (klubovima), a provode ih školska povjerenstva, odnosno tijela upravljanja udruga
2. Županijska razina/Grad Zagreb: 2. ožujka 2018. (petak) – provode županijska povjerenstva, odnosno povjerenstvo Grada Zagreba
3. Državna razina: od 9. do 12. travnja 2018. (ponedjeljak – četvrtak) – provodi Državno povjerenstvo
Skrećemo vam pozornost na novosti u natjecanju:
· umjesto područja orijentacije i komunikacije, novo je područje radiokomunikacija
· u tablici izvještavanja mentor iz udruge i naziv udruge upisuju se u zasebni stupac (Q – Zadruga/klub), a ne u stupac Ostalo, kao što je to bilo prošle školske godine
· u tablicu izvještavanja upisuje se i datum i mjesto rođenja učenika jer hoteli za smještaj učenika tijekom održavanja državnih natjecanja ili smotri zahtijevaju dostavu datuma i mjesta rođenja učenika (ti se podaci neće unositi u bazu podataka)
· u skladu s Pravilima natjecanja, pripremljen je Priručnik za provedbu natjecanja mladih tehničara iz radiokomunikacija koji će pomoći mentorima i učenicima u pripremi i provedbi natjecanja iz tog područja (objavljen je na stranici Državnog povjerenstva). Priručnik se sastoji od dva dijela: Priručnik za polaganje radioamaterskog ispita P razreda (osnovno gradivo za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole) i Osnove radioamaterizma – Priručnik i pripreme za nastavnike koji provode radioamaterski tečaj P razreda s učenicima od petog do osmog razreda osnovne škole
· natjecanje na državnoj razini traje četiri dana.
Pravila natjecanja uz objašnjenje koraka u provedbi natjecanja i obrasce, objavljena su na stranici Državnog povjerenstva www.hztk.hr u izborniku Natjecanja:
http://www.hztk.hr/60-natjecanje-mladih-tehnicara-20172018/
Stranicu ćemo redovno ažurirati.
Koristimo priliku da vas obavijestimo da je objavom filma o državnoj razini 59. natjecanja mladih tehničara završeno arhiviranje 59. natjecanja na stranici http://www.hztk.hr/59-natjecanje-mladih-tehnicara-20162017/. Stranica sadrži i rezultate s natjecanja, priloge istaknutih pojedinaca iz biltena natjecanja, zadatke sa školske/klupske i županijske razine i dr.
Osim toga najavljujemo stručna usavršavanja mentora u P-kategoriji u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici tijekom prosinca ove godine. Usavršavanja će biti objavljena početkom sljedećeg tjedna na naslovnici stranice www.hztk.hr unutar mape Najave radionica i druge aktivnosti (desna strana naslovnice).
Molimo da obavijestite sve učitelje i mentore tehničke kulture iz svoje županije o ovim informacijama.
Vjerujemo da ćemo zajedničkim radom mentora i organizatora svih razina natjecanja pobuditi u učenicima interes za tehničku kulturu i potaknuti ih na usavršavanje u tehničkoj kulturi te na izbor budućega inženjerskog zvanja ili nastavak karijere u tehničkom području.
S poštovanjem,
Žarko Bošnjak, prof., Agencija za odgoj i obrazovanje,
tajnik Državnoga povjerenstva za provedbu 60. natjecanja mladih tehničara
Jasna Malus Gorišek, dipl. ing.
Državno povjerenstvo za provedbu 60. natjecanja mladih tehničara
Hrvatska zajednica tehničke kulture, Dalmatinska 12, Zagreb
tel: 01/4848-757, mob: 099/4656-770
http://www.hztk.hr/60-natjecanje-mladih-tehnicara-20172018/
https://www.facebook.com/hztk.hr