Održana svečanost podjela Nagrada i priznanja ZTK Rijeka za 2018.godinu i otvorenje izložbe «Računski strojevi»

U četvrtak, 24. siječnja 2019.g. u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, održana je svečana podjela Nagrada i priznanja ZTK Rijeka za 2018. godinu uz prateću međunarodnu izložbu «Računski strojevi» u suorganizaciji Zajednice tehničke kulture Rijeka, Tehniškog muzeja Slovenije i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

Održana svečanost podjela Nagrada i priznanja ZTK Rijeka za 2018.godinu i otvorenje izložbe «Računski strojevi»

 

 

 

U četvrtak, 24. siječnja 2019.g. u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, održana je svečana podjela Nagrada i priznanja ZTK Rijeka za 2018. godinu uz prateću međunarodnu izložbu «Računski strojevi» u suorganizaciji Zajednice tehničke kulture Rijeka, Tehniškog muzeja Slovenije i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja. Svečanosti su nazočili: g. Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, g.Nikola Ivaniš, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke, g. Renato Kostović, v.d. pročelnika Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu, gđa. Jelena Matoševac, viša stručna suradnica za EU projekte PGŽ, gđa. Ružica Kamenjašević, članica Nadzornog odbora Hrvatske zajednice tehničke kulture, naši partneri: direktorica Tehniškog muzeja Slovenije gospođa Nataliju Polenec i suradnik g. Oresta Jarha, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja gđa Nikolina Radić Štivić. Kao i svi prijatelji tehničke kulture. Nazočnima se obratio gradonačelnik Vojko Obersnel koji je ujedno otvorio izložbu “Računski strojevi”, čiji postav će biti dostupan posjetiteljima Pomorskog i povijesnog muzeja do 24. veljače ove godine.
Nagrade i priznanja dodjeljuju se zaslužnim pojedincima udruga članica, te ostalim pravnim i drugim osobama koje su tijekom godina dale doprinos provedbi programa tehničke kulture grada Rijeke u organizaciji ZTK Rijeka.
Za 2018. godinu dobitnici Nagrada i priznanja su:
POSEBNO PRIZNANJE — SKULPTURA «SPASILAC OBALE»
Posebno priznanje dodjeljuje se za cjelovit rad u tehničkoj kulturi i davanju potpore programima tehničke kulture u organizaciji Zajednice tehničke kulture Rijeka i njenih članica. Ove godine Posebno priznanje dodjeljeno je Ivanu Vukiću, ravnatelju Osnovne škole «Srdoči». Zahvaljujući gospodinu Vukiću, suradnja sa Osnovnom školom “Srdoči” započela je 2006. godine na izložbi “Informatika, inovacije, tehnika”, te se nastavlja i na ostalim programima i projektima Zajednice i članica od kojih ističemo “Dan tehničke kulture na Korzu”, “Dani tehničke kulture u osnovnim školama grada Rijeke” i programu “Tehnika na drugi način” kojim je 2018.g. u školi Srdoči obilježena 10. obljetnica Tehničkog centra mladih. U ovom programu kroz praktičan rad u radionicama sudjelovao je Nacionalni centar tehničke kulture, 6 gostujućih centara tehničke kulture iz Zadra, Osijeka, Čakovca, Zagreba i Dubrovnika, 4 strukovne srednje škole iz Krapine i Rijeke, te 2 udruge iz Kastva i Praputnjaka. U rad radionica bilo je uključeno preko 700 učenika koji su imali priliku vidjeti tehniku na nešto drugačiji način, kroz praktični rad i interaktivnost. U okviru 20 praktičnih tehničkih radionica okušali su se u vožnji na simulatoru air busa, radionicama modelarstva, maketarstva, robotike, elektronike, 3D printanja, a organizirana je i mala škola letenja dronova i izrade klizača.

GODIŠNJE NAGRADE ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE RIJEKA
Tomislav Matić, član Saveza riječkih inovatora, profesionalno je zaposlen u Elektroindustrijskoj i obrtničkoj školi Rijeka. Od prvog radnog dana nastoji unaprijediti nastavu radioničkih vježbi iz područja elektrotehnike i pokazati učenicima da je zanimanje koje su odabrali nešto najljepše s čime se čovjek može baviti, te je a većina njegovih aktivnosti usmjerena prema tome cilju. Zadnjih godina radi sa nadarenim učenicima koji su uz njegovo mentorstvo realizirali projekte od kojih je većina nagrađena na državnim izložbama i u 2018. godini osvojili 6 zlatnih odličja i 3 srebrna odličja.

Josip Kelentrić, član In kluba inovatora Rijeka, učenik je četvrtog razreda Srednje škole za Elektrotehniku i računalstvo, član je sekcije “Elektrotehničari-inovatori”. Od drugog razreda srednje škole aktivno sudjeluje u radu ove sekcije koju vodi prof. Ružica Kamenjašević. Oduvijek su ga zanimale mobilne aplikacije pa tako svoj rad i razvija u tom prodručju. Na međunarodnoj izložbi INVOA-BUDI UZOR 2018. godine u Zagrebu sa svojom mobilnom aplikacijom e-abeceda PGŽ osvaja zlatnu medalju.

Anton Stipeč, aktivni je član Akademsko astronomskog društva Rijeka još od učlanjenja, a posebno od 2016. godine zbog čega je godinu kasnije na izbornoj Skupštini postao dopredsjednik udruge. Izrazito je aktivan bio tijekom 2018. godine kao glavni organizator obuke članova za natjecanje Massierov maraton 2018. a bio je i glavni organizator ekspedicije za promatranje meteorskog roja Perzeidi 2018. Tom je prilikom također vodio obuku mlađih članova kao pripremu za promatranje. Bio je aktivan na popularizaciji astronomije među posjetiteljima Astronomskog centra Rijeka, budući da se od 2018. godine uključio u vođenje, predavanja i promatranja raznih nebeskih objekata kroz teleskop. Sudjelovao je u pripremi i provedbi manifestacija:
Noć muzeja, Festival znanosti i Svjetski tjedan svemira za koje je Akademsko astronomsko društvo jedan od suorganizatora.

Zlatko Lamza, dugogodišnji je aktivni član moto sekcije Oldtimer kluba Rijeka. Nekada i sam sudionik brojnih natjecateljskih moto rally-a, na kojima je ostvarivao značajne rezultate u svojoj kategoriji. Danas je aktivan član u organizaciji auto i moto rally-a, te izložbama oldtimer vozila. Iako zbog svojih godina više nije aktivan sudionik natjecateljskih rally-a, redovno dolazi na susrete oltimer klubova diljem Hrvatske. Svojom dugogodišnjom aktivnošću u radu kluba, te postignutim rezultatima u natjecanju, od strane Skupštine kluba proglašen je Počasnim članom Oltimer kluba Rijeka.

Dom mladih Rijeka, članica ZTK Rijeka, javna je gradska ustanova koja se bavi organizacijom slobodnog vremena djece i mladih. Unazad dvije godine znatno je povećala broj programa na području tehničke kulture uvodeći čak četiri nova programa na šest postojećih što je povećanje za više od 60%. Dodavanjem edukacija iz 3D printanja, sastavljanja i upravljanja dronovima, te malog znanstvenog laboratorija već postojećim programima informatike, robotike, elektronike, modelarstva, videa i tehničkog inoviranja, znatno se povećao i broj djece i mladih uključenih u tehničke aktivnosti. Navedeno se može okarakterizirati kao znatan doprinos razvoju i unapređivanju tehničkog odgoja i obrazovanja mladih putem izvanškolskih aktivnosti u tehničkih područjima. Uz spomenuto, Dom mladih kontinuirano radi i na promidžbi tehničkih aktivnosti kao izuzetno važne komponente razvoja našeg društva u cjelini, a suradnjom sa drugim subjektima, među kojima se posebno ističe ZTK Rijeka i CTK, unaprjeđuje sinergiju koja je nužna za unaprjeđivanje i širenje tehničke kulture.

Tvrtka Motonavis d.o.o. dobitnik je Godišnje nagrade ZTK Rijeka na prijedlog Kluba podvodnih aktivnosti “3. maj” Rijeka. U organizaciji Suzuki Marine-Motonavis d.o.o., na sajmu Rijeka Nautic Show 2018. godine održana je Ekološka akcija čišćenja podmorja, gdje je sudjelovalo desetak ronilaca Kluba podvodnih aktivnosti 3. maj. Tom prilikom očišćen je velik dio podmorskog akvatorija riječke luke od odbačenih predmeta koji je kasnije zbrinut. Za uspješno provedenu akciju koja je imala i veliki medijski odjek, tvtka Motonavis donirala je KPA 3. maj izvanbrodski motor koji će klubu pripomoći u budućim akcijama čišćenja podmorja Kvarnerskog zaljeva.

PRIZNANJE ZA RAZVIJANJE VOLONTERSKOG RADA
Đoko Glušica, član je Fotokluba Rijeka. Po učlanjenju u Klub pokazao je visok strupanj altruizma. S velikim inženjerskim iskustvom nesebično je u kontinuitetu pomagao i još uvijek pomaže oko uređenja postava Muzejske zbirke fotografske opreme i pribora. Taj suradnički i susretljivi odnos pokazuje i prema članovima Kluba i u svim akcijama Kluba među prvima je u pomoći tehničke realizacije izložbi i drugih programa. Redovno prisustvuje klupskim sastancima na kojima inicira i potiče niz akcija koje su u svrhu unaprjeđenja rada Kluba kao udruge.

Marinko Slavuj, član je Oldtimer klub Rijeka od samog osnutka Kluba i jedan je od bivših predsjednika Kluba. Zaljubljenik je i kolekcionar starodobnih motocikala, te posjeduje više vrijednih motocikala marke BMW. Aktivno sudjeluje na Oltimer moto rally-u, promicanju kluba kao i očuvanju tehničke baštine na području PGŽ. Redovito odlazi na oldtimer susrete, na izložbe, stručne ekskurzije, te posjećuje oldtimer sajmove diljem Hrvatske i inozemstva. Jedan je od dva člana koji su sudjelovali u prvom rallyu Zabok-Vukovar (prije mirne reintegracije Vukovara u Republici Hrvatskoj).

PRIZNANJE ZA POSTIGNUTE REZULTATE U RADU I ŠIRENJU TEHNIČKE KULTURE
Darko Krpan, dugogodišnji je aktivni član Oldtimer kluba Rijeka. U klubu obnaša funkciju člana Upravnog odbora u drugom mandatu. Sudjeluje u organizciji svih aktivnosti Kluba, a posebno u organizaciji natjecateljskih auto i moto rally-a kao tehnički savjetnik i sudac.

Ingrid Jerković, članica je Fotokluba Rijeka, koja niz godina kreira dio programa ovog Kluba. Ne samo da ga inicira, već vrlo uspješno i realizira. To su predavanja na temu kulturno-povijesne baštine utemeljena na arheološkim istraživanjima. Predavanja o konkretnim lokalitetina nisu samo apostrofiranja kulturne baštine, već su i motivacija članovima Kluba i drugim fotografskim autorima za bavljenje pejzažnom fotografijom u kojoj je pristuran povjesno-kulturni identitet. Ovaj projekt doživio je dva svoja izdanja, prvo u Geleriji Principij, a drugo 2018. godine u izložbenim panovima

Matija Jurišić, član je Autokluba RI autosport od njegova osnutka i učenik je Prve riječke gimnazije. 2011. godine bio je polaznikom prve generacije karting škole “Prelučka legenda”. Time stječe licencu i pravo nastupa na natjecanjima u kartingu, te se u nastupe Prvanstva Hrvatske uključuje iste godine. Na natjecanjima ostvaruje zapažene rezultate što rezultira prvo naslovom viceprvaka, a potom državnog prvaka Hrvatske u klasi “Minikart”. Prvak je Otvorenog prvenstva Srbije, a 2018. godinu okončao je kao državni prvak Republike Hrvatske klase “Rotax MAX Senior”. Viceprvak je FIA prvenstva srednjeeuropske zone. Hrvatski auto i karting savez nagradit će ga za 2018. godinu titulom najboljeg seniora u kartingu, te posebnim priznanjem za promociju karting sporta i međunarodne nastupe.

NAGRADA ZA NOVINARA
Dolores Vlahov Paulić iz TV kuće Kanal Ri radi doprinosa promociji modelarskih radionica Tehničkog centra mladih u emisiji “Učionica”.

JUBILARNA NAGRADA
Športsko ribolovno društvo “Luben” Rijeka povodom 70. obljetnice od osnutka
Društvu kibernetičara Rijeka povodom 50. obljetnice od osnutka
Autoklubu RI autosport povodom 10. obljetnice od osnutka

PRIZNANJE ZA DOPRINOS PROGRAMIMA ZAJEDNICEI PREZENTACIJU AKTIVNOSTI TEHNIČKOG CENTRA MLADIH
Gabrielu Majstoroviću, učeniku 6. razreda, polazniku Cjelogodišnje modelarske radionice Tehničkog centra mladih, pri Zajednici tehničke kulture Rijeka, koji se tijekom 2018. godine posebno isticao i dao doprinos prezentaciji aktivnosti ovog modelarskog centra. Uz mentora modelara, Mariju Prihodu, održavao je pokazne radionice “Sigurno letimo s dronovima” u Bakru, u okviru izložbe mladi@inovacije i na nacionalnom Festivalu tehničke kulture u Križevcima, te aktivno sudjelovao u programu “Tehnika na drugi način” kojim je obilježena 10. obljetnica rada Tehničkog centra mladih. Na izložbi Inova mladi u Zagrebu, u kategoriji radova osnovnih škola, osvojio je zlatnu medalju za model autića “Fortica” i brončanu medalju za rad “Pojačalo”.
ZAHVALNICA
Grawe Hrvatska d.d. za dugogodišnju suradnju u osiguravanju programa koje provodi Zajednica tehničke kulture Rijeka