Počeli radovi na rekonstrukciji staze Automotodroma Grobnik

Automotodrom Grobnik je zatvoren ! Konačno su počeli dugo očekivani, često posljednjih godina najavljivani radovi na rekonstrukciji Automotodroma Grobnik i pripreme za polaganje novog asfalta na stazi dugoj 4.168,75 metara, što je prvi put korištena za utrku Prvenstva svijeta u motociklizmu 17.rujna 1978.godine.

Počeli radovi na rekonstrukciji staze Automotodroma Grobnik

Automotodrom Grobnik je zatvoren ! Konačno su počeli dugo očekivani, često posljednjih godina najavljivani radovi na rekonstrukciji Automotodroma Grobnik i pripreme za polaganje novog asfalta na stazi dugoj 4.168,75 metara, što je prvi put korištena za utrku Prvenstva svijeta u motociklizmu 17.rujna 1978.godine. Od tada asfaltna podloga Automotodroma Grobnik nije mijenjana, pa tako zasigurno predstavlja raritet svjetskih razmjera, tim više jer se i nakon 13 godina svjetskih asova, nakon jednogodišnje pauze manifestacija u vrijeme agresije na Hrvatsku, nastavilo s domaćim i međunarodnim utrkama, s kontinitetom 25 godina i 72 utrke međunarodnog i najznačajnijeg regionalnog motociklističkog natjecanja Prvenstva Alpe Adria, sve do niz godina prestižnog Svjetskog prvenstva motocikala s prikolicom koje je trenutno najviše rangirano oktansko natjecanje na Automotodromu Grobnik u organizaciji Moto kluba Kvarner.
Jutro 4.prosinca 2017., zasigurno jednog od povijesnih datuma ove jedine prave i svijetom znane hrvatske auto i moto staze, probudilo se pod zubatim zimskim suncem i debelim minusom u temperaturi zraka. No, ništa nije spriječilo građevinsku operativu tvrtke OTK d.o.o., iz obližnjeg Škrljeva, da svojom mehanizacijom „napadne“ podlogu staze.
-Krenuli smo s radovima prema posljednjem obećanom terminu i to je prva od pet faza radova koje će se naizmjenice kombinirati i nastavljati sve do 20.veljače 2018.godine. Počelo se sa skidanjem rubnih crveno-bijelih pasica, što je početak obimnog posla čija se finalizacija očekuje u periodu od 20.veljače do 25.ožujka iduće godine polaganjem završnog sloja novog asfalta duž cijele staze. Dio ugovaranja šest izvođača pojedinih faza radova vrijednih 9,5 miliona kuna, je u završnici, a sada sigurno znamo da će „frezanje“ izvoditi kastavska tvrtka „Guste Zidine“, a isporuku asfaltne mase GP Krk – kazao je Zdenko Šantić, direktor Automotodrom Grobnik d.o.o.
Prvih pet je početni dio, od ukupno sedam, faza radova nakon kojih će natjecateljska staza Automotodroma Grobnik poprimiti novi sjaj i mogućnost da prihvati, osnovom tada dobivenih licenci staze, najznačajnije europske i svjetske motociklističke i automobilističke manifestacije.
-Novim asfaltom prektit će se 55 tisuća kvadratnih metara staze i prilaza istoj, a zamijenit će se gotovo 2.300 metara pasica za što već neko vrijeme sve čekaju paletirane u parku vozača. Posebno će se urediti i izlijetne zone 13 i 22. Da bi adekvatno pratili uvjete rada i mogućnosti izvođenja pojedinih faza radova prije nekog vremena na Automotodromu smo postavili vlastitu suvremenu meteorološku stanicu koja će tijekom radova poslužiti za planiranja izvedbe istih, a potom nama u realizaciji brojnih sportskih i drugih manifestacija od proljeća iduće godine. Uz to svi se radovi snimaju za dostatnu arhivu – zadovoljno konstatira Robert Žiković, voditelj organizacije i manifestacija na Automotodromu Grobnik.
Samo dan ranije, 3.prosinca grobničkom se stazom odvijala posljednja sportska manifestacija „3.Rijaka Rally Ronde Championship“ čiji je nositelj talijanski partner. Sudjelovalo je 57 posada, među kojima je i jedna riječka Igor Krišto-Jan Pajić, članovi Autokluba RI autosport, koji će tako ostati upisani u povijesnim recima 39-godišnje tradicije „starog“ asfalta kao posljednji hrvatski „oktanci“ koji su vozili na, sad već staroj podlozi. Zanimljivost manifestacije je bilo to što se vozio „kontra“ krug, kao neki svojevrsni retro pogled na dugovječnost asfaltne podloge Automotodroma Grobnik, koji je u večernjim satima na stotinjak dana zatvoren za testiranja, treninge i utrkivanja.
Želja generacija vozača, organizatora i ljubitelja brzina konačno se ostvaruje. Najljepši je to poklon za 40.godišnjicu Automotodroma Grobnik što će se obilježavati na različite načine tijekom cijele 2018.godine, a posebno u rujnu. Automotodrom Grobnik živi, a uskoro se budi s proljećem u nekom novom filmu. Filmu budućnosti nakon kojeg ništa više neće biti isto.

Tekst i snimci: Miroslav KRPAN