Promocija knjige Miroslava Krpana ZRELA DOB – VINKO SURINA …. legenda

Knjiga priča, kroz 30-tak poglavlja na 180 stranica, uz 160 fotografija i 70-tak različitih priloga, 60 godina motociklističkog opusa i gotovo 90 godina života čovjeka kojeg malo tko ne poznaje, čovjeka koji je svom kraju, a i šire, jednostavno davao i daje cijelog sebe.

Promocija knjige Miroslava Krpana
ZRELA DOB – VINKO SURINA …. legenda

 

 

ŽIVOTNA PRIČA NA DVA KOTAČA

Životom povezati dva stoljeća, proživjeti ono što malo tko očekuje, ali uvijek, nada se, samo dobrom, samo lijepom, samo uspješnom. Roditi se gotovo na izmaku 20-tih godina prošlog stoljeća, željeti sretno djetinjstvo, školske dane provoditi uz učenje i igru, pa kad sve to prekine – rat… Sve to i puno više našlo se u priči o čovjeku, sportašu, motociklističkom prvaku, antifašistu, političaru, lovcu, gospodarstveniku, kolekcionaru i restauratoru, humanistu i donatoru, društveno angažiranom žitelju Rupe koja je u njegovu životu – više od svega. Iz tiska je , u izdanju riječke izdavačke kuće „Adriapublic“, izišla knjiga pod naslovom „Zrela dob – Vinko Surina … legenda“, čiji je autor riječki novinar Miroslav Krpan.

Dvorana Press centra Automotodroma Grobnik, za ovu prigodu posebno uređena, jednostavno je „pucala po šavovima“. Zvučna kulisa bilo je brujanje motocikala što su uobičajeno trenirali grobničkom pistom, a predstavljanje knjige, jedne od rijetkih u nas koja u većem dijelu svog sadržaja obrađuje tematiku oktanskog sporta i bavi se ljudima ili događanjima, predstavljajući jednog od vinovnika tih događanja u bogatom i višedesetljetnom bavljenju moto sportom i to u periodu sredine prošlog stoljeća sve do današnjih dana, privuklo je pažnju gotovo 200 uzvanika, među kojima i brojni gosti iz Slovenije i Italije.

SUSRET NEKADAŠNJIH RIVALA I PRIJATELJA

Knjiga priča, kroz 30-tak poglavlja na 180 stranica, uz 160 fotografija i 70-tak različitih priloga, 60 godina motociklističkog opusa i gotovo 90 godina života čovjeka kojeg malo tko ne poznaje, čovjeka koji je svom kraju, a i šire, jednostavno davao i daje cijelog sebe. Knjiga je posvećena životu, obitelji, djelu i prvenstveno sportskim uspjesima Vinka Surine koji je nedavno navršio 89 godina bogatog i plodonosnog života, svojevrsnoj legendi.
Domaćin promocije bio je Moto klub Kvarner, pa je prvi o Surini biranim riječima govorio Mladen Črnjar, predsjednik MK Kvarner istaknuvši:
-Energijom kojom nadomak 90 godina uspješna i plodonosnog životnog puta zrači Vinko teško se mogu mjeriti mlađi. U svom je životu pronašao formulu uspjeha, dobre suradnje s mlađom generacijom, a prvenstveno odlikujući se poštenjem, stručnošću i upornošću. Zaslužio je ovakvo djelo koje ostaje za generacije iza nas.
Šibenčanin Ivo Jakovljević, doktor prometnih znanosti i cijenjeni sudski vještak, 60-tih godina prošlog stoljeća i sam se natjecao na moto utrkama, prijateljevao s Vinkom, ali i svoje znanje kao mladi inženjer primjenio u konstruiranju najuspješnijih sportskih modela marke „Tomos“ što se proizvodila u Kopru, a u čijem je razvojnom institutu radio više godina.
Ništa nije spriječilo ovog, danas 81-godišnjaka, da iz Šibenika stigne na Grobnik, osobno se zahvali Vinku i bude zapažen gost svečanosti promocije knjige u kojoj je jedno poglavlje posvećeno i njegovu sportskom i profesionalnom životu uz i oko motociklizma.
-Susreti s nekadašnjim rivalima i velikim sportskim prijateljima izazivaju uvijek emocije, a posebno ako su rijetki poput ovih naših. Hvala Vinku za sve učinjeno, a danas me posebno oduševio susret s Jovicom Palikovićem kojeg nisam vidio 40 godina – kazao je, prisjećajući se utrka u Portorožu, Novoj Gorici, na Preluci, istinski talijanski moto as Luigi Rinaudo, danas „prikovan“ uz invalidska kolica,što ga nije spriječilo da s grupom prijatelja iz Italije stigne na Automotodrom.
O doprinosu Vinka Surine i značenju izdavanja jedne ovakve knjige u ime Hrvatskog motociklističkog saveza govorili su predsjednik Stjepan Peršin i glavni tajnik Ivica Lafter, dok je zamjenik načelnika Općine Matulji Bruno Frlan jednostavno zaključio kako su žitelji Matulja ponosni da u svojoj sredini imaju najbržeg 89-godišnjaka misleći na još uvijek aktivnog Vinka Surinu.
Sam Vinko Surina bio je oduševljen ponovnim susretom s brojnim prijateljima, nekada poslovnim suradnicima, a posebno sportskim velikanima na dva ili četiri kotača. Posebno je pozdravio Ivu Jakovljevića, legendarnog asa dva i četiri kotača Zagrepčanina Jovicu Palikovića, Slovenca Leona Pintara, te Luigia Rinauda s kojima je na brojnim stazama davnih 60-tih godina prošlog stoljeća dijelio sudbinu uspjeha i tek ponekog neuspjeha u motociklističkim utrkama. Zahvalio je svima koji su uveličali svečanost promocije i sam ugodno iznenađen odazivom, među kojima su uz prijatelje i brojnu obitelj kojoj je zahvalio na podršci u svim svojim aktivnostima, bili i brojni predstavnici asocijacija u kojima je svog traga osobno ostavio Vinko Surina. Mnogi su mu uz poklone odali priznanje za sve učinjeno, a on je zaključujući pozdravni govor, vidno uzbuđen kazao:
-Moji roditelji prenijeli su na mene da volim narod. Naučili su me tome da budem pošten,marljiv i skroman.Toga sam se držao cijeli život, na čemu sam im neizmjerno zahvalan.Cijenim svoj narod, a oni cijene mene.

„Zrela dob – Vinko Surina … legenda“ deseta je knjiga riječkog Adriapublica u Biblioteci Sportski velikani o kojoj je govorio glavni urednik knjige Vladimir Vujnović. Najavio je i nove projekte među kojima su oni značajni za Grobnik poput monografije 40 godina Grobnika i nova knjiga o Velikanima Grobnika, koje će upotpuniti slijedeću godinu jubileja kada se u rujnu obilježava 40 godina od prve utrke na našoj, dan danas jedinoj, ali u svijetu priznatoj stazi. Miroslavu Krpanu, riječkom novinaru i istaknutom sportskom djelatniku u oktanskim sportovima, nakon nekoliko suautorstava, ovo je prva samostalna knjiga, koji je više od 40 godina u novinarstvu posvetio prvenstveno oktanskim sportovima i jedan je od rijetkih domaćih kroničara zbivanja na dva ili četiri kotača.
Prvi dojmovi o knjizi bili su izuzetno pozitivni, a uzvanici su u predvorju upravne zgrade Automotodroma Grobnik mogli razgledati dio bogate kolekcije motocikala Vinka Surine i njegove obitelji. U programu, s izvrsnim odabirom pjesama, sudjelovao je Ženski zbor KUD-a Učka iz Matulja pod ravnanjem Saše Matovine.
Knjigu je moguće naručiti kod izdavača Adriapublic ili kod autora.

OD RANE MLADOSTI VEZAN UZ MOTOCIKLE

Taj isti krvavi 2.svjetski rat, iako već u danima svog izdisaja, jednog 17-godišnjeg mladića odveo je putem koji će biti sve, samo ne lak.
Srećom oslobođenje od okupatora, poslijeratna obnova, školovanje, rad i usavršavanje, davali su nadu u neki novi, bolji, ljepši život. Vezao se uz svoj kraj, svoje rodno mjesto Rupa kojem je ostao vjeran dan danas na pragu svog desetog desetljeća.
Tko je zapravo Vinko Surina ?
Rodio se 8.listopada 1928.godine u Rupi, gdje živi dan danas. Nakon osnovne škole nastavak redovnog školovanja prekinuo je rat, 2.svjetski rat, u koji se uključio s nepunih 17 godina početkom svibnja 1945.godine kao dobrovoljac u jednicima NOVJ. Na jesen te iste godine upućen je u Labin na školovanje, koje kroz neko vrijeme nastavlja uz naukovanje u riječkom Brodogradilištu „3.maj“. Tu pronalazi i svoj prvi stalni posao, nastavlja školovanje uz rad, s vremenom stječe zvanje inženjera pomorske struke na riječkoj Višoj pomorskoj školi. Tijekom 40 godina radnog staža prošao je sve kvalifikacijske i radne stepenice – KV, VKV, radnik, tehničar, poslovođa, tehnolog, direktor OOUR-a, direktor RO i generalni direktor SOUR-a, tadašnjih oblika organiziranja poduzeća.

Od djetinjstva vezan je uz rupjansku gostionicu „na Šranjgi“ koju je otvorio 1982.godine nono Josip. I dan danas je u obiteljskom vlasništvu, ali u najmu kao moderni kafić „Carpe Diem“.
Kao mladić počeo se baviti sportom, posebne uspjehe ostvario je i zadovoljstvo pronašao u motociklizmu, 60-tih godina prošlog stoljeća bio je višestruki prvak Hrvatske, stekao niz poznanstava u zemlji i inozemstvu koja su dio njegova života kroz motociklizam, zapravo u cijelosti oktanski sport, vezale do dan danas. Obiteljske okolnosti, malena dječica, kćerka i sin, sve veće i zahtjevnije poslovne obveze u jednom trenutku motociklizam i aktivne nastupe stavili su sa strane. Kako Vinko zna kazati, supruga Ivanka je „stala na kočnicu“. Posvetio se tada isključivo poslu, zadaćama rukovođenja u više riječkih poduzeća, društveno-politički se angažirao i tako stigao i do odgovorne zadaće predsjednika Skupštine općine Opatija. I tome su prethodile, a i kasnije vezivale se brojne druge dužnosti koje je savjesno i odgovorno obavljao. Izuzetan je doprinos dao u unapređenju života svog mjesta Rupa i njenog okruženja.

POČASNI GRAĐANIN TALIJANSKOG CASTEL SAN PIETRO TERME

U društvenom životu posebno je značajno rijetko priznanje koje je dobio upravo Vinko. Proglašen je počasnim građaninom jedne talijanske jedinice lokalne uprave – grada Castel San Pietro Terme, a zasigurno najzaslužniji od začetka ostvarenja suradnje koja traje dan – danas kako s tadašnjom općinom, danas Gradom Opatija, tako i s kasnije nastalim lokalnim jedinicama okruženja općinama Moščenićka Draga, Lovran i Matulji. Pokrenuo je i vlastiti obrt koji 90-tih prerasta u obiteljsko poduzeće.
Osvajajući glasove žitelja svog kraja s nezavisnom listom, politici se vraća u Općini Matulji zapaženim statusom vijećnika i predsjednika radnih tijela. Tada pokreće i međunarodnu suradnju s mjestima Lidice u Češkoj i Oradour Sur Glane u Francuskoj koja su proživjela sličnu tragediju kao mjesto Lipa nadomak Rupe, za čiju revitalizaciju i godine sjećanja na te strahote velike zasluge ima i sam Vinko.
Uz oca Milana stasao je u vrsnog lovca, u jednom periodu uspješnog predsjednika Lovačkog društva i tu ljubav prenio na sina i unuka.
Aktivan je u auto moto sportu kroz brojne zadaće u Auto moto društvu Matulji, a potom Moto klubu Kvarner. Vezan je uz legendarnu stazu Preluk i od prvih dana Automotodrom Grobnik. Sredinom 90-tih uključuje se u aktivnosti Oldtimer kluba Rijeka, aktivno nastupa, ponovo osvaja naslove prvaka Hrvatske u poznim godinama, doprinosi ekipnim titulama klubu kojem je glavni cilj očuvanje povijesnih motocikala i automobila. Bavi se restauriranjem, posjeduje obiteljsku zbirku 28 starodobnih motocikala, a posebno je ponosan na šest gotovo identičnih Ducatia 125 ccm kakvima je davnih godina, a i ovih, pobjeđivao.
Za svoj rad i doprinos široj društvenoj zajednici dobitnik je niza priznanja među kojima ističe nagrade za životno djelo Općine Matulji, Hrvatskog motociklističkog saveza i Zajednice sportskih udruga Općine Matulji.

Jednostavno, priča je ovo o Vinku Surini.