Sve u znaku mladih i Izložbe mladi@inovacije

Jučer 13.12.2017. su podjeljene nagrade mladima u Gradskoj Vijećnici u organizaciji Saveza inovatora PGŽ i IN kluba inovatora Rijeka. Po prvi puta Nagradu Ivan Luppis je dobila jedinica lokalne samouprave, Grad Kastav dobitnik je nagrade za iznimnu potporu mladim inovatorima i organizaciji izložbe MLADI@INOVACIJE.

Sve u znaku mladih i Izložbe mladi@inovacije

 

 

 

Jučer 13.12.2017. su podjeljene nagrade mladima u Gradskoj Vijećnici u organizaciji Saveza inovatora PGŽ i IN kluba inovatora Rijeka. Po prvi puta Nagradu Ivan Luppis je dobila jedinica lokalne samouprave, Grad Kastav dobitnik je nagrade za iznimnu potporu mladim inovatorima i organizaciji izložbe MLADI@INOVACIJE.
Nagrada Ivan Luppis je najviše godišnje priznanje koje Savez inovatora Županije primorsko – goranske dodjeljuje za iznimna postignuća inventivnog rada na području Županije Primorsko-goranske. U tekućoj godini dodjeljuje se samo jedna Nagrada.
Nagrada se sastoji od diplome i statue „Ivan Luppis“.
Statua je stilizirana riba torpedo prema kojoj je i riječki “spasioc obale” autora Ivana Luppisa dobio svoje ime, a naš grad postao poznat po proizvodnji ovog tehnički složenog proizivoda.
– Tadašnje Gradsko poglavarstvo Grada Kastva, 2008. godine, ocijenilo je hvale vrijednom inicijativu za organiziranjem manifestacije koja je imala za cilj poticanje stvaralaštva mladih inovatora, te je prihvatilo pokroviteljstvo, suorganizatorstvo i domaćinstvo ove manifestacije. U suradnji s KIN Kastavom i Savezom inovatora Primorsko goranske županije, a uz potporu nacionalnog saveza, Saveza riječkih inovatora, IN kluba inovatora, Zajednice tehničke kuture Rijeka i mnogih drugih, organizirala se 1. Nacionalna izložba mladih inovatora i izložba tehničkog stvaralaštva mladih MLADI@INOVACIJE u rujnu te 2008. godine.
Iz godine u godinu izložba je rasla, pa se u novije vrijeme na izložbi izlaže više od 50 inovacija, maketa ili modela mladih stvaraoca. Iz godine u godinu se za nju postoji sve veći interes kako izlagača tako i publike. Da je projekt kvalitetan i prepoznatljiv govori činjenica da se nakon 5 kastavskih izložbi u projekt kao domaćini uključuju 2013. Grad Bakar, a 2017. i Općina Matulji.
Veseli činjenica da projekt nakon ovogodišnjeg jubilarnog 10. izdanja ide dalje. Znači da je u početku skromna ideja o održavanju ove nacionalne izložbe mladih inovatora pala na plodno tlo. Potvrdilo se da je ovakva manifestacija potrebna s obzirom da je postala mjesto okupljanja i druženja nadarenih ljudi iz cijele Hrvatske. U budućnosti treba očekivati još mnogo kvalitetnih izložbi, a Grad Kastav i dalje će ovom projektu pružati punu podršku – rekao je g. Dean Jurčić zamjenik gradonačelnika.
Na svečanosti u Gradskoj vijećnici uručene su i nagrade Saveza mladim inovatorima što se dodjeljuju pod pokroviteljstvom Primorsko goranske županije.
1. NAGRADA

ime i prezime učenika: VEDRAN IŠTVANČIĆ i EMANUEL MEHMEDI FAĆINI
rad: “3 D PISAČ”
mentor: BORIS CAPUT i TOMISLAV MATIĆ
škola: ELEKTROINDUSTRIJSKA I OBRTNIČKA ŠKOLA RIJEKA

2. NAGRADA

ime i prezime učenika: MARIN DONADIĆ i IVAN PEŠUT
rad: ” EMERGENCY GENERATOR”
mentor: RUŽICA KAMENJAŠEVIĆ
škola: SREDNJA ŠKOLA ZA ELEKTROTEHNIKU I RAČUNALSTVO

3. NAGRADA

ime i prezime učenika: DOROTEA PUŽ
rad: ” FARMA HOBOTNICA”
mentor: ROBERTO PUŽ
škola: SVEUČILIŠTE “JURJA DOBRILE” U PULI, Znanost o moru i Klub inovatora KIN Kastav

Svake godine Komisija istakne jednog mentora koji je svojim radom zalaganjem u proteklom periodu to i zaslužio. Ove godine to je Boris Caput. Od 2005. godine zahvaljujući suradnji Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka i IN kluba inovatora Rijeka po završetku školske godine vodi Ljetnu školu elektronike za zainteresirane učenike osnovnih škola s šireg područja grada. Samo ove 2017. godine njegovi učenici osvojili su desetak zlatnih medalja na nacionalnim ili međunarodnim izložbama inovacija.

Na svečanosti su uručene diplome polaznicima Ljetne škole elekronike, nagrade mladim inovatorima s izložbe INOVA MLADI i 42. Hrvatskog salona inovacija INOVA 2017., i zahvalnice školama. U programima Saveza sudjelovalo je tijekom 2017. godine više od sto mladih, od kojih su nagrade u raznim kategorijama dobili njih četrdeset.

Posebna Nagrada na INOVI u Osijeku dodijeljena je IN klubu inovatora i Elektroindustrijskoj i obrtničkoj školi Rijeka, za radionicu “LJETNA ŠKOLA ELEKTRONIKE” gdje je mentor Boris Caput. Diplomu i skulpturu u ime škole podignuo je ravnatelj Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka Darko Bašić.