TCM – najatraktivnije ljetne radionice u Rijeci

Ove godine, organiziran je niz radionica modelarstva i novih tehnologija s različitim programima. Od najatraktivnjih, besplatnih pokaznih radionica novih tehnologija – 3D modeliranja, printanja i skeniranja te radionica izrade modela CNC tehnologijom do kreativnih modelarskih radionica.

TCM – najatraktivnije ljetne radionice u Rijeci

 

 

 

 

 

 

Kroz radionice mladih u Tehničkom centru mladih, prođe godišnje i do tisuću mladih polaznika. To su najčešće učenici završnih razreda osnovnih škola, a TCM je i dalje najbolje opremljena modelarska radionica u Rijeci. Takve radionice posebno su vrijedne kao mjesto okupljanja mladih, mjesto gdje im se pruža mogućnost savladavanja tehnike obrade materijala, spajanja i na kraju provjere njihove ispravnosti.
Jedan od programa TCM koji se redovito odvija jesu Ljetne radionice. Ove godine, organiziran je niz radionica modelarstva i novih tehnologija s različitim programima. Od najatraktivnjih, besplatnih pokaznih radionica novih tehnologija – 3D modeliranja, printanja i skeniranja te radionica izrade modela CNC tehnologijom do kreativnih modelarskih radionica. Polaznici pokaznih 3D i CNC radionica imali su prilike usvojiti temeljna znanja iz područja ovih tehnologija koje su sve više prisutne u raznim područjima stvaralaštva.
Na kreativnim modelarskim radionicama izrađivao se parobrod “Rika” čiji se pogon, lopatice, modelirao i printao na 3D printeru u raznim bojama. Na modelarskim radionicama izrađivao se i stalak za pisaći pribor “Riba i brodić” i kreativni nosač mobitela za punjenje “Tobolko”. Osim praktičnog, organiziran je i, posebno atraktivan, terenski dio ljetnih radionica.
Mladi modelari polaznici ljetnih škola u sklopu edukacije o zaštiti mora posjetili su tvrtku Dezinsekcija koja sustavno brine o zaštiti okoliša. Polaznike su djelatnici tvrtke upoznali sa načinima čišćenja mora i drugih vodenih površina od zagađenja ugljikovodicima i ostalih nakupina, uz primjenu suvremene tehnologije i biorazgradivih disperzanata i apsorbensa koji su neškodljivi za floru i faunu.
Završni dio ljetnih radionica 6. i 7. srpnja proveo se u Ljetnom kampu tehničke kulture na Pećinama koji se nalazi u sklopu objekta lučice u kojoj djeluje Pomorsko športsko društvo Pećine. Članovi Športsko ribolovnog društva Pećine polaznike Ljetnog kampa tehničke kulture educirali su o ribolovnim alatima, načinima ribolova te upoznali sa raznim vrstama riba našeg mora. Također, polaznici su upoznali i naučili vezati razne vrste čvorova. Članovi ŠPD Pećine polaznicima su prezentirali dizanje i spuštanje zadnje drvene brodice korisnika lučice Pećine. Nakon edukacija organizirana je vožnja brodicima gdje su polaznici mogli vidjeti kontenjerski terminal Brajdica. Presjednik ŠPD Pećine g.Brnčić pobrinuo se za okrijepu vrijednih malih modelara i ovom prigodom mu se zahvaljujemo na ugodnom i lijepom gostoprimstvu.Nakon zajedničkog kupanja, organizirano je natjecanje u utrci izrađenih modela parobroda.
Svi polaznici po završetku radionica dobili su zaslužene diplome i privjeske sa svojim imenima isprintanim na 3D printeru, te pozvani na daljnje uključenje u nove programe Tehničkog centra mladih.