Tehnički kao nekad

Zajednica tehničke kulture Rijeka s Tehničkim centrom mladih pokrenula je eksperimentalnu radionicu "Tehnički kao nekad" s ciljem implementacije teorijskih znanja u praktičnu radionicu izvedbe tehničkih tvorevina. Eksperimentalna radionica pokrenuta je u školi Nikola Tesla s kojom postoji dugogodišnja suradnja.

Tehnički kao nekad

 

Zajednica tehničke kulture Rijeka s Tehničkim centrom mladih pokrenula je eksperimentalnu radionicu “Tehnički kao nekad” s ciljem implementacije teorijskih znanja u praktičnu radionicu izvedbe tehničkih tvorevina. Eksperimentalna radionica pokrenuta je u školi Nikola Tesla s kojom postoji dugogodišnja suradnja. Dana 12. i 24. listopada održane su modelarske radionice učenicima 5.a i 5.b razreda. Učenici petih razreda upoznali su se sa osnovnim alatom rezbarenja – rezbarskim lukom te vrstama obrade modela – finom i grubom obradom. Nakon prezentacije osnovnih postupaka i alata za izradu jesenskog stalka za pisaći pribor, učenici su započeli sa samostalnim radom uz nadzor mentora – modelara radionice. Nakon piljenja svih potrebnih dijelova uslijedilo je brušenje i lijepljenje. Završetkom prvog dijela radionice, učenici nisu krili oduševljenje ovakvim održanim satom. U drugom dijelu, učenici će dodatno pobrusiti svoj stalak te ga ukrasiti i pritom izraziti svoju kreativnost.
Ovim radionicama, koje bi se provodile na satovima tehničke kulture, želi se nadopuniti sadašnji plan i program predmeta Tehnička kultura kojem nedostaje osnovna komponenta razvoja i praktičnog savladavanja vještina i umijeća snalaženja u tehničkom i tehnološkom okruženju, ali i potaknuti mlade prema tehničkim zanimanjima i studijima.