Uzbudljiv i uspješan početak nove školske godine, Barban, 20. kolovoza 2016.

Ekipa Cromwell III iz Osnovne škole Čavle, s mentoricom Mirom Fafanđel, osvojila je prvo mjesto na 4. Robotrci na prstenac. Po uzoru na Trku na prstenac, redovno se održava i robotička verzija natjecanja. To je kup-natjecanje učenika osnovnih škola s područja Istarske i Primorsko-goranske županije na kojemu je ove godine sudjelovalo 11 ekipa. Tijekom godine održava se više natjecanja u različitim mjestima Istre i Kvarnera, dok se završnica natjecanja održava u Barbanu.

Uzbudljiv i uspješan početak nove školske godine, Barban, 20. kolovoza 2016.

 

I ove je godine, u Barbanu, u Istri, održano kup natjecanje 4. Robotrka na prstenac, robotička verzija natjecanja Trke na prstenac.
To je kup-natjecanje učenika osnovnih škola s područja Istarske i Primorsko-goranske županije koje se održava od 2013. godine. U organizaciji natjecanja sudjeluju Društvo robotičara Istra, Klub informatičara otoka Krka, Centar za robotiku Rijeka i druge organizacije koje svojim doprinosom potiču popularizaciju robotike i osmišljavanje slobodnog vremena mladih. Tijekom jedne godine održi se više natjecanja u različitim mjestima Istre i Primorsko-goranske županije, a završnica je u Barbanu i uključena je u program Trke na prstenac.
Natjecatelji su grupirani u ekipama koju čine tri sudionika. Svaki sudionik ekipe upravlja robotom po jednu vožnju u svakoj od tri discipline.
Prva vožnja bila je poluautomatska; robot prati crtu pomoću senzora, a učenik gađa prstenac prema unaprijed dogovorenim pravilima koje se odnose na duljinu staze, brzinu kretanja kolica, visinu prstenca te da se kolica ne smiju zaustavljati pri vožnji.
Druga vožnja bila je gađanje prstenca pomoću kamere. Učenik prati kretanje kolica i gađanje prstenca iz perspektive kamere. Ostali članovi ekipe pomažu natjecatelju pri gađanju i ujedno pridonose timskom radu koji je karakteristika ovog natjecanja. Svakom natjecatelju u ekipi je u interesu da ostali članovi također budu uspješni jer se bodovi natjecatelja u ekipi zbrajaju i pobjednička ekipa je ona s najviše bodova.
Treća vožnja bili su ručno vođeni roboti. Učenik jednom rukom vozi robota, a drugom gađa prstenac.

Na današnjem natjecanju sudjelovalo je jedanaest ekipa iz Pule, Barbana, Kanfanara, Pazina, Čavala, Krka i Vrbnika. Rezultati za prva tri mjesta :
1. mjesto ekipa Cromwell lll iz OŠ Čavle(Centar za robotiku), mentorica Mira Fafanđel, 2. mjesto ekipa Comet 3 iz OŠ Fran Krsto Frankopan Krk, PŠ Vrbnik, mentor Dragan Džeko, a 3. mjesto je osvojila ekipa Vejani iz OŠ Fran Krsto Frankopan Krk(KIOK), mentor Boris Bolšec.
Nagrada za prvo mjesto je žičana kamera za kolica sa dodatnim USB kabelom.

Pobjednička ekipa ovogodišnje 4. Robotrke na prstenac 2016. ( Pula, Barban) je također ekipa Cromwell lll. Nagrada za pobjednike je ulaznica u Aquacolors Poreč: https://www.aquacolors.eu/hr/.

Natjecatelji pobjedničke ekipe su Teo Baffo, 7.c, Dino Colnar, 7.a, Arian Maršanić, 7.a.
Učenik David Petz, 5.b, bio je natjecatelj ekipe Troid.

Nakon natjecanja za učenike je organiziran posjet i savladavanje prepreka u adrenalinskom parku Glavani: http://www.glavanipark.com/hr/.