ZAVRŠNA KONFERENCIJA O PROVEDBI PROJEKTA “LABORATORIJ STEM VJEŠTINA” u šk. god. 2018./2019.

U organizaciji Zajednice tehničke kulture Rijeka u utorak 4.6.2019. od 11 do 12 sati u Gradskoj vjećnici,Korzo 16, održala se konferencija kojom je obilježen završetak projekta Laboratorij STEM vještina u školskoj godini 2018./2019. Projekt i provedene aktivnosti predstavio je Đordano Bucci, predsjednikZajednice i Kazimir Mihić, tajnik i ovom prigodom su dodijeljene zahvalnice i diplome sudionicima projekta.

ZAVRŠNA KONFERENCIJA O PROVEDBI PROJEKTA “LABORATORIJ STEM VJEŠTINA” u šk. god. 2018./2019.

 

 

 

 

U organizaciji Zajednice tehničke kulture Rijeka u utorak 4.6.2019. od 11 do 12 sati u Gradskoj vjećnici,Korzo 16, održala se konferencija kojom je obilježen završetak projekta Laboratorij STEM vještina u
školskoj godini 2018./2019. Projekt i provedene aktivnosti predstavio je Đordano Bucci, predsjednik Zajednice i Kazimir Mihić, tajnik i ovom prigodom su dodijeljene zahvalnice i diplome sudionicima projekta.

Zajednica tehničke kulture Rijeka prijavila je sredinom 2018.g. projekt Laboratorij STEM vještina na Natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području iznaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2018./2019. Projekt je proveden u partnerstvu sa Elektroindustrijskom i obrtničkom školom Rijeka, Tehničkom školom Rijeka, Osnovnom školom Podmurvice, Zajednicom tehničke kulture grada Čakovca i Udrugom informatičara Ogulin. Ministarstvo znanosti i obrazovanja je za provedbu ovog projekta odobrilo financijsku potporu u iznosu od preko 170.000,00 kn, te je tim sredstvima nabavljena vrijedna bespovratna oprema među kojima treba istaknuti LASER, prijenosna računala i potreban software. Projektom „Laboratorij STEM vještina“ tijekom školske godine 2018./2019. organizirano je u sklopu projekta niz radionica za polaznike, s naglaskom na programiranje, robotiku i praktičan rad na LASERU. Dvije srednje škole i jedna osnovna škola te 2 stručne udruge, na raspolaganju su bile sa svojim znanjem, iskustvom, predanošću i usmjerenjem na dodatno razvijanje potreba, interesa i potencijala djece i mladih te stjecanju novih znanja, vještina i kompetencija, posebice u području STEM obrazovanja. Aktivnosti su uključivale, animaciju učenika za uključivanje u projekt, nabavu i instalaciju opreme, dok se radionice programiranja, robotike i praktičnog rada s laserom provode od 2. do 7. mjeseca, uz informiranje šire javnosti o projektu. U organizaciji ZTK Rijeka održana je terenska nastava, te su učenici u pratnji mentora i predstavnika riječke Zajednice obišli tvrtku Leo Modeli koja se bavi proizvodnjom modela korištenjem laserske tehnologije. Završetkom ciklusa radionica, krajem svibnja 2019. u Elektroindustrijskoj i obrtničkoj školi održano je školsko natjecanje u programiranju i robotici na kojem su sudjelovali učenici pod paskom mentora iz škola partnera u projektu. Očekuje se da će projekt pozitivno utjecati na više od 450 učenika od kojih će se dio uključiti u programske aktivnosti koje će se održavati kroz Tehnički centar mladih ili pak njezinih članica. Oko 350 učenika sudjelovalo je u pokaznim radionicama koje su organizirane u školama partnerima. Nabavkom vrlo vrijedne oprema putem Ministarstva znanosti i obrazovanja omogućeno je da se pri Zajednici tehničke kulture Rijeka provede program “Laboratorij STEM vještina” koji je prvi korak ka projektu STEM X. Program će se nastaviti i dalje, te će Zajednica kroz pripremljene aktivnosti nastaviti radionice za učenike tijekom ljetnog školskog odmora.
INFORMACIJE I PRIJAVE NA RADIONICE ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE RIJEKA
Ostale informacije i prijave učenika za uključivanje u radionice STEM X projekta, te modelarskih radionica mogu se dobiti u Zajednici tehničke kulture Rijeka na tel. 211-305 (stručni suradnik Silvano Skočaj, dipl.ing.) ili upitom na e-mail:ztk@ztk-rijeka.hr . Informacije su dostupne i na www.ztk-rijeka.hr

Stručna služba ZTK Rijeka