“Zlatna kuna” riječkoj inovaciji

Ovogodišnja dodjela nagrada "Zlatna kuna" koju Hrvatska gospodarska komora dodjeljuje za uspješnost u poslovanju i doprinos hrvatskom gospodarstvu još od osamostaljenja Hrvatske, održana u Zagrebu 26. veljače, ponovna je potvrdila kako u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji djeluju inovatori i poduzetnici čija je inovativnost presudni čimbenik za uspjeh njihovih proizvoda na domaćem i stranom tržištu, a poslovne sposobnosti omogućuju razvoj novih proizvoda, izvoz te zapošljavanje.

“Zlatna kuna” riječkoj inovaciji


Ovogodišnja dodjela nagrada “Zlatna kuna” koju Hrvatska gospodarska komora dodjeljuje za uspješnost u poslovanju i doprinos hrvatskom gospodarstvu još od osamostaljenja Hrvatske, održana u Zagrebu 26. veljače, ponovna je potvrdila kako u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji djeluju inovatori i poduzetnici čija je inovativnost presudni čimbenik za uspjeh njihovih proizvoda na domaćem i stranom tržištu, a poslovne sposobnosti omogućuju razvoj novih proizvoda, izvoz te zapošljavanje.Zlatnom kunom za inovaciju nagrađena je dipl. inf. Carola Bukša, inovatorica i voditeljica ICT odjela riječke tvrtke Alarm automatika d.o.o. za inovaciju uređaja i postupka za provjeru dojave signala alarma – računalni program ABSistemDC(NG). Gospođa Bukša članica je IN kluba inovatora Rijeka.

Njena je inovacija, u organizaciji Saveza inovatora Primorsko-goranske županije, prezentirana i višestruko nagrađivana na izložbama inovacija od kojih posebno mjesto zauzimaju zlatna odličja na svjetskom sajmu inovacija INPEX 2008. – Pittsburgh, SAD; ARHIMED 2008. – Moskva, Ruska Federacija; Zaštita i bezbednost 2008. – Beograd, Srbija; Hrvatski međunarodni salon inovacija INOVA 2008., Čakovec.


Poslove zaštite patenta nagrađene inovacije vodi Teh-nova d.o.o. Rijeka, članica ZTK Rijeka.

Dodjeli Zlatne kune, ispred članica Zajednice tehničke kulture Rijeka, nazočili su dipl. ing. Kazimir Mihić, tajnik i Silvano Skočaj, stručni suradnik.


Uz ostale dobitnike s područja Rijeke i Primorsko-goranske županije, “Zlatna kuna” za životno djelo dodjeljena je akademiku Danijelu Rukavini, redovnom profesoru i rektoru Sveučilišta u Rijeci, za značajan doprinos izgradnji Hrvatske kao društva utemeljenog na znanju.