ZTK Rijeka domaćin nacionalnog Festivala tehničke kulture

24. i 25. listopada Rijeka će biti domaćin nacionalnog Festivala tehničke kulture, rečeno je na prijemu za predstavnike Hrvatske zajednice tehničke kulture i Zajednice tehničke kulture Rijeka u Gradu Rijeci. Zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović i pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Renato Kostović primili su predsjednika Hrvatske zajednice tehničke kulture Damira Tomića i dopredsjednika ZTK Rijeka Vedrana Mihaljevića te tajnika Zajednice tehničke kulture Rijeka Kazimira Mihića.

ZTK Rijeka domaćin nacionalnog Festivala tehničke kulture


24. i 25. listopada Rijeka će biti domaćin nacionalnog Festivala tehničke kulture, rečeno je na prijemu za predstavnike Hrvatske zajednice tehničke kulture i Zajednice tehničke kulture Rijeka u Gradu Rijeci. Zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović i pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Renato Kostović primili su predsjednika Hrvatske zajednice tehničke kulture Damira Tomića i dopredsjednika Vedrana Mihaljevića te tajnika Zajednice tehničke kulture Rijeka Kazimira Mihića.
Zamjenik riječkog gradonačelnika Filipović izrazio je zadovoljstvo što će domaćin ovogodišnjeg nacionalnog Festivala tehničke kulture biti upravo Rijeka, u kojoj djeluju brojne udruge tehničke kulture, u čiji je rad uključen velik broj mladih ljudi.
„U Rijeci je nedavno održan i Dan tehničke kulture, koji je bio prilika da se pokaže raznolikost tehničke kulture. Grad Rijeka ima vrlo dobru suradnju sa Zajednicom tehničke kulture Rijeka, što je rezultiralo mnogobrojnim nagradama na nacionalnoj i međunarodnoj razini, a Rijeku svrstalo na čelo kreativnih gradova u tehničkoj kulturi u Hrvatskoj“, kazao je dogradonačelnik Filipović.
Novoizabrani predsjednik HZTK-a Tomić zahvalio se Gradu Rijeci na potpori u organizaciji. „Jednako kao što je Rijeka predvodnik u Hrvatskoj po mnogim stvarima, poput uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja, tako i Hrvatska zajednica tehničke kulture nastoji biti promotor novih ideja“, kazao je Tomić, kazavši kako je jedan od glavnih ciljeva ukazivanje na važnost povećavanja fonda sati tehničke kulture u osnovnim školama. Ukazao je na primjer Austrije, gdje je tehnička kultura zastupljena dva puta tjedno od prvog do osmog razreda, dok učenici u Hrvatskoj sat tehničke kulture imaju jednom tjedno od 5. do 8. razreda. Ovogodišnji Festival tehničke kulture u Rijeci će 24. i 25. listopada na Gatu Karoline Riječke u Rijeci okupiti stotinjak sudionika iz čitave Republike Hrvatske. Bit će postavljene radionice iz svih grana tehničke kulture pod vodstvom vrhunskih mentora, te posebno atraktivnih programa iz područja tehničko-sportskih aktivnosti, koji će prilagoditi svoje programe prezentaciji aktivnosti na moru (jedriličari, ronioci, kajakaši, itd).
Kako je kazao Mihić, radi se o tehnički zahtjevnom događaju, koji ne uključuje samo organizaciju brojnih radionica i demonstracija, poput leta drona, već i animiranje što većeg broja škola na posjet Festivalu te organizaciju humanitarnog događaja.
Festival je u organizaciji Hrvatske zajednice tehničke kulture, suorganizaciji Zajednice tehničke kulture Rijeka i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Grada Rijeke.