Interpretativni centar za istraživanje mora i zaštitu morskog okoliša – Zajednice tehničke kulture Rijeka

Zajednica tehničke kulture Rijeka nositelj je projekta ECO&BLUE STEM, UP.04.2.1.10.0166.

Kroz ovaj projekt, u okviru suvremeno opremljenog Interpretativnog centra za istraživanje mora i zaštitu okoliša, smještenom u prostorima Zajednice tehničke kulture Rijeka na adresi Janeza Trdine 7 i Šetalište XIII. div. 86 a., omogućuju se, po prvi put u Hrvatskoj, inovativni i multimedijski praćeni te za osnovnoškolce i opću populaciju primjereni sadržaji iz STEM područja znanosti o istraživanju mora i zaštiti morskog okoliša – ekologija i biologija.

Uskoro se očekuje sudjelovanje u posjetama oko 200 osnovnoškolaca iz riječkih osnovnih škola. Po dolasku u centar, dobit će tablete uz pomoć kojih bi putem virtualnog medijskog vodiča obilazili Interpretativni centar. Pored popularizacije STEM-a time se želi podići interes polaznika za odabir STEM zanimanja u području istraživanja mora i zaštite okoliša kao i osvijestiti nužnost održivog razvoja i građanske odgovornosti mladih.  Interpretativni centar se provodi s naglaskom na inovativne sadržaje jer omogućava da se osnovnoškolcima mogu dati na raspolaganje suvremeni sadržaji uz aktivno i participativno učenje s njihove strane (kvizovi, sudjelovanje u sadržajima virtualne realnosti). Također Interpretativni centar će biti mrežno mjesto za provođenje jednodnevnih i višednevnih radionica za obuku osnovnoškolaca i mentora koji će raditi s mladima u matičnim školama na popularizaciji sadržaja istraživanja mora i zaštite okoliša.

Zajednica tehničke kulture Rijeka, u dio Interpretativnog, također uvrštava i dio vlastitih eksponata prikupljenih kroz projekt „Muzej tehničke kulture i inovacija u osnivanju”.

Ukupna vrijednost projekta ECO&BLUE STEM je 274.228,51 EUR (2.066.174,71 HRK).
Bespovratna sredstva u iznosu od 274.228,51 EUR osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 41.134,28 EUR i iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 233.094,23 EUR.

Kutija s Aldis lampom za Morzeove signale – eksponat 0160/2015

Ribarska rola – eksponat 0381/2017