Najavljena međunarodna izložba mjerni instrumenti te dodjela nagrada Zajednice tehničke kulture Rijeka u Guvernerovoj palači

U četvrtak, 27. veljače od 18 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja održat će se svečana podjela Nagrada i priznanja Zajednice tehničke kulture Rijeka za 2019. godinu te otvorenje izložbe „Mjerni instrumenti tvornice Iskra“. Izložbu i svečanost podjele najavili su Đordano Bucci i Silvano Skočaj, predsjednik i stručni suradnik riječkog ZTK, kao i Zdravko Ivanković, pročelnik Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu, koji su pozvali sve zainteresirane, a posebno mlade, da do 4. travnja pogledaju izložbu.

Najavljena međunarodna izložba mjerni instrumenti te dodjela nagrada Zajednice tehničke kulture Rijeka u Guvernerovoj palači

 

U četvrtak, 27. veljače od 18 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja održat će se svečana podjela Nagrada i priznanja Zajednice tehničke kulture Rijeka za 2019. godinu te otvorenje izložbe „Mjerni instrumenti tvornice Iskra“. Izložbu i svečanost podjele najavili su Đordano Bucci i Silvano Skočaj, predsjednik i stručni suradnik riječkog ZTK, kao i Zdravko Ivanković, pročelnik Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu, koji su pozvali sve zainteresirane, a posebno mlade, da do 4. travnja pogledaju izložbu. Na izložbi, koja se organizira u suradnji s Tehniškim muzejom Slovenije i Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja predstavit će se dio kolekcije od preko stotinu mjernih instrumenata koje je kranjska tvornica Iskra proizvodila od 40-tih godina proteklog stoljeća. Prema riječima Silvana Skočaja, izložba sadrži i desetak eksponata iz kolekcije ZTK-a, a posjetitelji će moći vidjeti uređaje opće upotrebe, ali i visoko specijalizirane aparate za profesionalnu upotrebu iz područja elektronike, telekomunikacija, optike i drugih.
Otvorenje izložbe održat će se u sklopu dodjela nagrada i priznanja Zajednice tehničke kulture Rijeka, koje se od 1995. godine dodjeljuju zaslužnim pojedincima i organizacijama koji u svom radu doprinose razvoju riječke tehničke kulture, od onih za životno djelo, do godišnjih nagrada i priznanja te jubilarnih nagrada. „Tehnička kultura je specifično područje, okuplja mnogo grana i stručnjaka koji su često zaokupljeni svojim radom, pa se ne stignu promovirati izvan svojih udruga, a ovom dodjelom ZTK želi promovirati njihove doprinose, rezultate, aktivnosti, rad s mladima i značajno članstvo“, rekao je Đordano Bucci, dodavši kako su u pravom tehničarskom duhu i same nagrade djela maketara koji djeluju unutar riječke Zajednice.
Novinarima se obratio i novoizabrani pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Zdravko Ivanković, koji je kazao kako je riječ o posebnoj izložbi koju bi naročito trebali posjetiti mladi, jer, dodao je, ponekad je potrebno zaustaviti se na trenutak, pogledati unatrag i vidjeti što su drugi napravili u to vrijeme.