Redovni program Akademskog astronomskog društva – Rijeka za studeni

četvrtak 07.11. - Upoznajmo jesensko nebo
četvrtak 14.11. - Planet Zemlja
četvrtak 21.11. - Sva Zemljina gibanja
četvrtak 28.11. - Potresi i vulkani
U ponedjeljak 11.11. iz naših će krajeva biti vidljiva rijetka astronomska pojava - tranzit (prijelaz) Merkura preko Sunčevog diska. Planet Merkur će se naći točno između Zemlje i Sunca i moći će se pratiti njegovo kretanje preko Sunca.

Redovni program Akademskog astronomskog društva – Rijeka za studeni

 

četvrtak 07.11. – Upoznajmo jesensko nebo
četvrtak 14.11. – Planet Zemlja
četvrtak 21.11. – Sva Zemljina gibanja
četvrtak 28.11. – Potresi i vulkani
U ponedjeljak 11.11. iz naših će krajeva biti vidljiva rijetka astronomska pojava – tranzit (prijelaz) Merkura preko Sunčevog diska. Planet Merkur će se naći točno između Zemlje i Sunca i moći će se pratiti njegovo kretanje preko Sunca. AAD Rijeka će organizirati promatranje ove zanimljive pojave; početak je u 13:30 i trajat će do zalaska Sunca. U slučaju loših vremenskih uvjeta promatranje se neće održati.
UPOZORAVAMO GRAĐANE DA NE POKUŠAVAJU SAMI BEZ ODGOVARAJUĆIH FILTARA ZA SUNCE PROMATRATI POJAVU JER GLEDANJE U SUNCE BEZ ZAŠTITE MOŽE DOVESTI DO TRAJNOG OŠTEĆENJA VIDA.
Organizator svih zbivanja je AAD Rijeka, sva redovna predavanja započinju u 20:30, a održavaju se u Astronomskom centru Rijeka, Sveti križ 33. U slučaju vedrog vremena, nakon predavanja slijedi promatranje raznih nebeskih objekata kroz teleskop, a u slučaju lošeg vremena, posjetitelji mogu razgledati teleskop i vidjeti ranije snimljene astronomske fotografij