Riječani uspješni u Novom Marofu

Otvorenje karting sezone u Hrvatskoj na stazi „ST Rauš“ u Novom Marofu pokvarilo je hladno i kišovito vrijeme Prva ovosezonska međunarodna utrka „Memorijal Roberto Rauš“ okupila je 78 vozača Na otvorenju sezone nastupile su i ekipe dva riječka kluba – Autokluba RI autosport i Karting kluba Rijeka, predvođene najvećim dijelom mladim kartingašima izniklim u riječkoj Karting školi Prelučka legenda.

Riječani uspješni u Novom Marofu

 

 

Otvorenje sezone na 1.Memorijalu Roberto Rauš pokvarila kiša

Otvorenje karting sezone u Hrvatskoj na stazi „ST Rauš“ u Novom Marofu pokvarilo je hladno i kišovito vrijeme koje se tijekom natjecateljskog dana u nekoliko navrata izmjenjivalo s kraćim sunčanim periodima. Prva ovosezonska međunarodna utrka „Memorijal Roberto Rauš“ okupila je 78 vozača iz šest europskih zemalja (Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Italija, Srbija i Austrija), a bodovana je za FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone, međunarodni slovenski SportStil Cup, te Prvenstvo Republike Hrvatske. Iza uspješne organizacije stoji zagrebački AKK Zanatlija, uz tehnički i sudački suport AMKK Cobra Virovitica i AK Ina Delta Zagreb. Memorijalnu utrku posvećenu nekadašnjem kartingašu i automobilisti Robertu Raušu otvorenom je proglasio gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, a delegacija AKK Zanatlija dan uoči utrke posjetila je i na grob Roberta Rauša položila cvijeće.

 

NAJBOLJA VREMENA VOZAČA AK RI AUTOSPORT

Na otvorenju sezone nastupile su i ekipe dva riječka kluba – Autokluba RI autosport i Karting kluba Rijeka, predvođene najvećim dijelom mladim kartingašima izniklim u riječkoj Karting školi Prelučka legenda.
Zanimljiv je podatak da su čak sva četiri vozača ekipe Autokluba RI autosport u četiri različite klase polučili „pole position“ i to: Adrien Mesec ( vrijeme 1:14,191 minut) u klasi Mini kart, Matija Jurišić (1:06,928) u Rotax Junior, Damian Sekulić (1:02,835) u KZ2 i Radko Kovačič (1:04,672) u KZ2 Master, i tako upisali ostvarenim bodovima jedan dodatni bod što je novost u ovogodišnjem Prvenstvu Republike Hrvatske. U odnosu na ranije sezone od ove godine u svim se klasama u drugu utrku dana ulazi osnovom ostvarenih rezultata prve bodovne vožnje što daje dodatnu draž i zanimljivost utrkama.
Dvostruki državni prvak klase Minikart Adrien Mesec (AK RI autosport) s dvije je pobjede otvorio novu sezonu PH na putu obrane naslova i željene Zlatne kacige HAKS-a. U istoj klasi član KK Rijeka David Ricov osvojio je drugo mjesto.
Bodovi za državno prvenstvo, zbog nedovoljnog broja vozača u klasi Rotax Senior izostali su za članove KK Rijeka Daria Ćućića i Lorisa Blaževića koji su međutim bodove realizirali u okviru međunarodnog SportStil Cupa.
Zajednički nastup obilježio je dvije najjače klase domaćeg prvenstva KZ2 i KZ2 Master. Dvostruko slavlje uz izvrsnu vožnju po jakoj kiši i pobjednički duh pokazao je Luka Fabijančić (AK Ina Delta Zagreb) iako je najvećeg rivala imao u višestrukom hrvatskom prvaku Damianu Sekuliću (AK RI autosport) koji je na mjernim treninzima ostvario najbolje vrijeme i prvu poziciju starta prve bodovne utrke.
Iza njihovih leđa odvijala se prava drama za svaki milimetar na stazi među najstarijima i iskusnim vozačima „Mastera“. Pobjeda prve vožnje pripala je viceprvaku Hrvatske Nikoli Samaržiji (AMKK Cobra) ispred Slovenca Radka Kovačiča koji brani boje riječkog RI autosporta, dok je u drugoj izvrsnim startom značajnu prednost za kasniju pobjedu stekao Branimir Rojko (KK Koprivnica). Na kraju dana pobjedničko su postolje zauzeli Samaržija, Rojko i Kovačič.
Klasa najmanjih vozača, uzrasta svega 5 do 8 godina okupila je 16 sudionika među kojima je u dvije vožnje najviše pokazao Maksim Kralj iz Karting kluba Rijeka. U sustavu PH nastupilo je pet vozača, a svi su sudionici klase „Baby kart“ nagrađeni medaljama kao pobjednici, pa tako iRiječani uspješni u Novom Marofu preostala četvorica iz hrvatskih klubova među kojima još jedan član KK Rijeka Ricardo Kočevar.
U klasi Rotax Micro četvrti je bio Mauro Štiglić (KK Rijeka) dok je dvostruku pobjedu slavio Leon Zelenko (KK Koprivnica). U PH bodovanju iza pobjednika klase Rotax Junior Ivana Pokosa (AKK Zanatlija Zagreb) najboljima su se pokazali mlada istarska vozačica Stefani Mogorović (AK Istra racing team Pazin) na drugom i Luka Raspor (AK Opatija) na trećem mjestu, Matija Jurišić (AK RI autosport) usprkos najboljem vremenu treninga natjecateljski dan završio je na četvrtom mjestu, dok se Sandro Budiselić (AK Opatija Motorsport) morao zadovoljiti tek šestom pozicijom.
S dva boda prednosti ekipnu pobjedu dana PH ostvario je AKK Podravina Koprivnica ispred Autokluba RI autosport, dok su s neznatnim zaostatkom na trećoj poziciji bili članovi aktualnih prvaka KK Koprivnica. Ekipa KK Rijeka osvojila je poslije prvog natjecanja šesto mjesto.
Novo natjecanje bodovano za Prvenstvo Hrvatske i SportStil Cup,na istoj stazi, održava se već ovog vikenda 20. i 21.svibnja.

 

Miroslav KRPAN