Uspješno izdanje 9.Rallya maškaranih oktanaca u organizaciji autokluba RI autosport

Devet godina u nizu, čim se oglase zvonca i antonjski rog, na scenu uz sve tradicijske maske stupe i novi, suvremenici koji utiru tradiciju. To su ljubitelji brzina, oktana, ali i maškaranja, vožnje i zimskih užitaka na kotačima – pod maskom. Kako svojom i svoje pratnje, tako i onom namijenjenom limenom ljubimcu na četiri kotača.

Uspješno izdanje 9.Rallya maškaranih oktanaca u organizaciji autokluba RI autosport

 

Devet godina u nizu, čim se oglase zvonca i antonjski rog, na scenu uz sve tradicijske maske stupe i novi, suvremenici koji utiru tradiciju. To su ljubitelji brzina, oktana, ali i maškaranja, vožnje i zimskih užitaka na kotačima – pod maskom. Kako svojom i svoje pratnje, tako i onom namijenjenom limenom ljubimcu na četiri kotača.
Autoklub RI autosport organizirao je dojmljivu i specifičnu međunarodnu karnevalsko-sportsko-turističku manifestaciju jedinstvena imena „9. Rally maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija 2018.“ što je okupila više od 20 maškaranih vozila uz 80-tak sudionika iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Rally se odvijao već ustaljenom trasom od Viškova, preko Kastva i Frlanije do Matulja, s ciljem na opatijskom kupalištu Slatina, a putem su razigranu , šarenu i veselu karavanu pozdravljali brojni ljubitelji pusnih događanja na Kvarneru.
Uz maškarani štimung i niz prigodnih peharčića namijenjenih maškaranoj dojmljivosti, vozačice i vozači su morali pokazati i sportsku vještinu vožnje među čunjevima na ispitima u Viškovu i Matuljima. Mnoštvo gledatelja bodrilo je svaki sportski potez, ali i dojmljivost prikazanih maski u izvrsnom karnevalskom ozračju pod zubatim, ali znakovitim suncem koje je mnoge tog dana ugodno iznedilo.

Božičeviću ukupna pobjeda

Najbolji sportski rezultat rallya, time i ukupnu pobjedu ostvario je Riječanin Vlado Božičević za upravljačem pomalo legendarnog i trofejnog Autobianchia A112. Njemu je pripala i pobjeda klase 1600 ccm, dok je u onoj jačoj preko 1600 ccm pobjednio Slovenac Devit Bratuša iz Ankarana (Nissan Navara). Najuspješnija vozačica bila je Helena Božičević (Mitsubishi Colt,Rijeka) ispred Jelene Ukalović (Fiat Punto, Rijeka) i Željke Hlanude (VW Polo Fox, Ičići). U konkurenciji nelicenciranih vozača (amateri) ukupni je pobjednik Goran Mavrinac (VW Buba, Čavle), Renato Mulac (Suzuki Swift, Rijeka) pobjednik je skupine povijesnih vozila (oldtimeri) ispred Kristijana Fićora (Suzuki Swift, Viškovo) i Gorana Mavrinca. Među terencima pobjeda je otišla u Kastav Danijelu Liveriću (Peugeot Boxer).

NASA Rupa Josip Bernetića – „Otkačeni maškarani oktanci“

Sudionici su i ove godine ugodno iznenadili izuzetno dobro odabranim maskama vozila, ali i samih sudionika što je bilo presudno za niz specifičnih plaketa tradicionalno namijenjenih najboljima. Od prvog do trećeg mjesta plaketom „Otkačeni maškarani oktanci“ ocijenjeni su
1.Josip Bernetić (Rupa, maska Nasa Rupa), 2. Danijel Liverić (Kastav, Ski klub Kastav), 3. Tedi Bužanić (Matulji,Grci); plaketa „Mašta maskom kaže svašta“ 1. Kristijan Fićor (Viškovo,Autotrolej), 2.Renato Mulac (Rijeka, Autotrolej), 3.Helena Božićević (Rijeka,Mini);
„Domaće je domaće – etno look od Halubja do Liburnije“ 1.Željka Hlanuda (Ičići, Avamane), 2.Ivan Mavrić (Rijeka, Vežica 87), 3.Ernest Marović (Rijeka, Vežica 87); „Puknuti oktanski jahač“ 1. Jelena Ukalović (Rijeka,Čovječe ne ljuti se), 2.Vlado Božičević (Rijeka, Eskim), 3. Bruno Čaval (Rijeka, Aeroklub Krila Grobnika), „Oktanski pusni oscar jedinstva i sloge“ 1.
Dalibor Rubeša (Rubeši, Vela ženidba), 2.Josip Mušanović (Rijeka, Vesela družina), 3.Diego Orlić (Rijeka,Svemirsko biće); „Vremešni extra ljepotan karnevalskog štiha“ 1.Martina Bošnjaković i Domagoj Kučan (Križišće, Ljubav je na selu), 2.Mihael Maršanić (Dražice, Autotrolej), 3.Goran Mavrinac (Čavle, Grobnički rednex); „Maske brišu granice – puknuti Europljani“ 1. Dennis Tarlao (Italija, Pust Promet – linija Muggia-Liburnija), 2.Devit Bratuša (Slovenija, Med Max), 3.Fulvio Tarlao (Italija, Fuoco).

Izložba fotografija u Rijeci

Uoči ovogodišnjeg izdanja otkačenog rallya „Halubje-Liburnija“ Autoklub RI autosport priredio je dvotjednu izložbu fotografija do sada osam održanih rallya uz koje su izložene rally tablice i plakati manifestacije. Sve to bilo je postavljeno u kultnom riječkom Caffe baru Iskra, a uz to najavljena je i predtojeća međunarodna 4.izložba „RI oktan sport fest BK-nova 2018.“ što će se prema sada poznatim podacima održavati od 20. do 24.ožujka na riječkoj Vežici. Očekuje se jedinstvena u nas, četvrtu godinu za redom, najava oktanske sezone na hrvatskim prostorima s nizom novih kako sportskih, tako i povijesnih vozila i predstojećih manifestacija kojima je zajedničko „miris benzina, brzina i adrenalin“.

Gosti iz inozemstva

Zanimljivu priču na kotačima pod maskom i ove su godine podržali pokrovitelji Primorsko-goranska županija, općine Viškovo i Matulji, te gradovi Kastav i Opatija, kao i njima pripadajuće turističke zajednice. Službeni osiguravatelj je bilo riječko „Croatia osiguranje“, mjeritelj vremena i obrade rezultata „Adriatic timing“, a partneri u manifestaciji „Autocentar Marinići“, Društvo „Frlanija-Pakal Babulini“,„Rivijera Slatina“, Autoservis Klarić-Drivenik, te Caffe bar Iskra Rijeka. Medijski partneri već niz godina uz ovu su manifestaciju Novi list, www.poduckun.hr, www.automania.hr, www.racing.hr, www.sportcom.hr, www.automanija.com i www.riautosport.hr.
Da je suradnja s prijateljima iz Italije znakovita dokazuje i podatak da su na ovogodišnji rally došli i čelni ljudi tri najveće karnevalske grupe, sudionici velikog „Carnevale Muggesano“ s tradicijom od daleke 1954.godine i simbolično se dovezli povijesnim „minibusom izvanredne vožnje “Pust Promet – linija Muggia-Liburnija“. Viđenium na rallyu bili su doslovno oduševljeni. (mk)