Dodjeljena javna priznanja, počasna zvanja i Nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2019. godinu

Temeljem članaka 4. i 23. Odluke o ustanovljenju javnih priznanja Hrvatske zajednice tehničke kulture te prijedloga Odbora za javna priznanja, počasna zvanja i Nagradu Hrvatske zajednice tehničke kulture, Upravni odbor Hrvatske zajednice tehničke kulture na 9. sjednici održanoj 29. svibnja 2020. godine donio je Odluku o dodjeli javnih priznanja, počasnih zvanja i Nagrade HZTK za 2019. godinu. Iz redova naših članica nagrađeni su...

Dodjeljena javna priznanja, počasna zvanja i Nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2019. godinu

Temeljem članaka 4. i 23. Odluke o ustanovljenju javnih priznanja Hrvatske zajednice tehničke kulture te prijedloga Odbora za javna priznanja, počasna zvanja i Nagradu Hrvatske zajednice tehničke kulture, Upravni odbor Hrvatske zajednice tehničke kulture na 9. sjednici održanoj 29. svibnja 2020. godine donio je Odluku o dodjeli javnih priznanja, počasnih zvanja i Nagrade HZTK za 2019. godinu. Iz redova naših članica nagrađeni su…

GODIŠNJA NAGRADA HRVATSKE ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE ZA 2019. GODINU
MIRA RELJAC, prof. politehnike, učiteljica tehničke kulture u zvanju savjetnika u OŠ Čavle,iz Čavla,(predlagatelj: Društvo pedagoga tehničke kulture Rijeka, potpora: Zajednica tehničke kultureRijeka). Mira Reljac aktivno sudjeluje kao mentorica učenicima u više kategorija i na svim razinama natjecanja mladih tehničara, na natjecanju Sigurno u prometu, a od 2013. godine i na kup natjecanju Robotrka na prstenac. Pod njezinim stručnim vodstvom i mentorstvom učenici su ostvarili zapažene rezultate na 61. županijskom natjecanju mladih tehničara u Rijeci: 1. mjesto u elektronici i 1. mjesto u robotici, a na 61. državnom natjecanju mladih tehničara u Poreču 3. mjesto u robotici. Mira Reljac aktivno promiče i popularizira tehničku kulturu u udrugama tehničke kulture Primorsko-goranske županije. Predsjednica je udruge Centar za robotiku Rijeke u trećem mandatu, te organizatorica i voditeljica radionica iz robotike za učenike i učitelje, a rad udruge prezentira na manifestacijama tehničke kulture Primorsko-goranske županije.
U 2019. g. proglašena je najboljom odgojno-obrazovnom djelatnicom u RH za ostvarene zapažene rezultate u mentorstvu učenicima na natjecanjima, vođenju radionica i projekata, radu u stručnim povjerenstvima i udrugama, unaprjeđenju rada škole, ali i obrazovnog sustava u cjelini. Dobitnica je Nagrade Ministarstva znanosti i obrazovanja i više nagrada i priznanja za dugogodišnji doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture u udrugama tehničke kulture Primorsko-goranske županije. Nagrađuje se za ostvarene zapažene rezultate u pedagoškom i stručnom radu s učenicima u izvanškolskim i izvannastavnim aktivnostima, te unaprjeđenju i promicanju tehničke kulture u udrugama tehničke kulture Primorsko-goranske županije.
ALEKSANDAR TOMULIĆ, dipl. ing. strojarstva, iz Rijeke,( predlagatelj: Fotoklub Color, Rijeka; potpora: Zajednica tehničke kulture Rijeka). Aleksandar Tomulić sustavno se bavi fotografijom od 2004. godine. Aktivni je član nekoliko udruga: Fotokluba Color Rijeka i Fotokluba Pag, te Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka i Svjetske udruge za umjetničku fotografiju (FIAP). 2010. godine dodijeljeno mu je zvanje Artist FIAP, a 2012. godine promaknut je u zvanje Excellence FIAP.
Izlagao je na 15 samostalnih izložbi te na preko 470 skupnih izložbi i dobio preko 260 nagrada i priznanja. Devet puta je uvršten u nacionalnu selekciju Hrvatskog fotosaveza na FIAP Biennalima i dva puta uvršten u recentni prikaz Hrvatske fotografije na izložbama Hrvatskog fotosaveza. Fotografije su mu objavljene u knjigama, na naslovnicama knjiga i kataloga te u fotografskim časopisima i na kalendarima. Održava fotografske tečajeve i radionice, a od 2015.godine prihvaćen je kao mentor iz područja fotografije u STARTUP Inkubatoru Rijeka. U 2019. godini izlagao je na dvije samostalne i 44 skupne izložbe na kojima je dobio 41 nagradu i priznanje, od kojih je za istaknuti: 4 zlatne medalje i zlatnu značku na FIAP iPSA salonima u Indiji i Srbiji. Godišnju nagradu Grada Rijeke za izvanredne rezultate i izuzetan doprinos promociji riječke fotografije u svijetu i nagradu „Apoksiomen“ za unapređenje kvalitete kulturnog stvaralaštva u Primorsko-goranskoj županiji. Nagrađuje se za osobit doprinos promicanju tehničke kulture i fotografske djelatnosti u udrugama tehničke kulture Primorsko-goranske županije.

POČASNO ZVANJE MENTOR-SAVJETNIK HRVATSKE ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE 2019.GODINE
NEVEN JERČINOVIĆ, prof.proizvodno tehničkog obrazovanja, učitelj tehničke kulture i informatike u zvanju savjetnika u OŠ „Trsat“ Rijeka, iz Rijeke. Neven Jerčinović radi kao učitelj tehničke kulture i informatike u OŠ „Trsat“ u Rijeci. Aktivno sudjeluje kao mentor učenicima na školskim, županijskim i državnim natjecanjima mladih tehničara, na natjecanju Sigurno u prometu i Infokupu. Voditelj je Kluba mladih tehničara kao i raznih sekcija koje okuplja u školi. Aktivno sudjeluje u organizaciji i provođenju natjecanja mladih tehničara na županijskoj razini-član je Županijskog povjerenstva. Dobitnik je Nagrade Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke za najuspješnijeg odgojno-obrazovnog djelatnika za šk. god. 2011./2012. Počasno zvanje Mentor-savjetnik Hrvatske zajednice tehničke kulture dodjeljuje se Nevenu Jerčinoviću, učitelju tehničke kulture i informatike u zvanju savjetnika,u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima u području informatike i strojarstva.